Всесвітній тиждень зменшення вживання харчової солі

Сіль

10-16 березня 2014 року

Акція «Сіль і здоров’я» започаткована в світі з 2005 року для роз’яснення ризиків вживання великої кількості солі.

1348358486__2358637Раціон харчування суттєво впливає на розвиток серцево-судинних захворювань. Високий рівень вживання з їжею насичених жирів, трансжирів, холестерину і солі, низький рівень вживання фруктів, овочів і риби підвищує ризик виникнення атеросклерозу, ішемічної хвороби серця. Ожиріння тісно пов’язано з раціоном харчування і відсутністю фізичної активності, виникає внаслідок порушення рівноваги між кількістю енергії, отриманої з їжею та її витратами.

Кількість вживаної харчової солі є важливим показником, який визначає рівень артеріального тиску і серцево-судинний ризик в цілому. Відповідно до рекомендацій ВООЗ для запобігання розвитку серцево-судинних захворювань кількість харчової солі для дорослої людини на день не повинна перевищувати 5 грам, проте дані досліджень в різних країнах показують вживання населенням набагато більшої кількості, ніж необхідно. За оцінками, зниження загальносвітового рівня 9-12 грам в день солі  до рекомендованого рівня 5 грам значно поліпшить ситуацію з серцево-судинними захворюваннями.

Незначне зменшення солі в їжі як у людей з нормальним, так і з підвищеним артеріальним тиском виявляє суттєвий, а з популяційної точки зору – значний вплив на показники артеріального тиску. Існує прямий зв’язок між рівнем зниження в інтервалі від дванадцяти до трьох грам солі на день та артеріальним тиском.

Три чверті вживаної солі надходить в організм з їжею – хлібом, готовими м’ясними продуктами, ковбасами. Тому вибір харчових продуктів для сім’ї впливає на здоров’я членів родини. ВООЗ закликає скоротити вживання пресервів та напівфабрикатів з великим вмістом солі, обирати фрукти та овочі в якості основних продуктів харчування, уникати страв швидкого харчування. Продукти домашнього приготування можуть забезпечити надходження харчової солі в межах рекомендованих норм.

Добавить комментарий