Всесвітній день боротьби з глаукомою – 6 березня 2014 року

глаукома, зрение

child.glaukomaГлаукома — хвороба очей, яка характеризується збільшенням внутрішньоочного тиску. Початок хвороби безсимптомний. Якщо лікування не проводиться, поступово звужується поле зору. Людина перестає помічати предмети, розташовані збоку. Хвороба прогресує і хворий сліпне. Половина пацієнтів з глаукомою не знають про свою хворобу і звертаються до лікаря із запізненням, коли значна частина зорового нерву вже ушкоджена. Втрата зору веде до інвалідності, потребі у сторонній допомозі в повсякденному житті. Єдиним засобом профілактики є рання діагностика.

До 80% випадків сліпоти піддаються корекції і лікуванню. Половину випадків сліпоти в світі викликає катаракта, 12% і 5%, відповідно, — такі хронічні неінфекційні хвороби як глаукома і діабетична ретинопатія. Головні інфекційні причини сліпоти — трахома та онхоцеркоз.

У 1999 році ВООЗ ініціювала Глобальну стратегію з попередження сліпоти «Бачення 2020: право на зір». В рамках стратегії країни – члени ВООЗ взяли на себе зобов’язання всіляко сприяти ліквідації причин сліпоти, ефективному лікуванню та корекції порушень зору. Завдяки ініціативі вдалося скоротити кількість людей з порушеннями зору з 314 млн., в тому числі 45 млн. сліпих людей, до 285 млн., включаючи 39 млн. сліпих людей. Всього за шість років зниження склало 10% і це не просто цифри, це 6 млн. людей, захищених від сліпоти або тих, зір яких відновлено.

В Києві вже 25 років працює сучасний, оснащений новітнім обладнанням «Центр мікрохірургії ока» (проспект Комарова, 3), де проводиться хірургічне і лазерне лікування катаракти, глаукоми, відшарування сітківки, помутніння рогівки. Відпрацьована хірургічна корекція короткозорості і астигматизму. Хірургічним шляхом виправляються косоокість, птоз, інші дефекти. Висококваліфіковані лікарі щорічно оперують близько 20 тис. пацієнтів – киян, жителів областей України, країн СНД, іноземних громадян. Ведеться широка наукова робота.

Велику місію допомоги сліпим в світі виконує унікальна організація, партнер ВООЗ, «Клуб левів» («Lions Clubs International»). Більше 1,3 мільйона добровільних помічників сліпих людей у 30 країнах, які називають себе левами, за виразом генерального директора ВООЗ Маргарет Чен, «подібно лицарям, б’ються з темрявою, в якій живуть сліпі люди».

Ризик виникнення глаукоми збільшується з віком людини. Особливо схильні до цієї хвороби люди, які перенесли інсульт або інфаркт, хворі на судинні захворювання, гіпертонічну хворобу, цукровий діабет. Найближчі родичі людей, хворих на глаукому, хворіють в 10 разів частіше, тому мають проходити профілактичні огляди максимум в 35 років і в подальшому не рідше одного разу на рік. Іншим необхідно перевіряти зір регулярно після 40 років. Бережіть зір, систематично відвідуйте окуліста. Зір, втрачений при глаукомі, не підлягає відновленню.

Добавить комментарий