Інсульт та його ознаки

інсульт

Мозковий інсульт або мозковий удар – гостре порушення діяльності головного мозку, яке розвивається внаслідок раптового припинення кровопостачання частини головного мозку в результаті закупорки судини мозку тромбом. Клітини мозку перестають отримувати живлення та кисень і в результаті гинуть.  Такий інсульт називають ішемічним. Геморагічний інсульт виникає при розриві судини і крововиливі у речовину мозку чи під його оболонки. В цьому випадку кров тисне на нервову тканину і не дає їй функціонувати. Геморагічний інсульт являє собою найбільш руйнівний тип інсульту, який вірогідно частіше призводить до смертності та тяжкої інвалідизації. Смертність протягом 30 днів після геморагічного інсульту складає від 30 до 55%.

Причинами інсульту є гіпертонічна хвороба, захворювання серця, аорти, ендокринної системи, системні судинні процеси інфекційно-алергічної природи, захворювання крові, застосування антикоагулянтів, вроджені вади судин.

Наслідком інсульту є втрата функцій тих частин тіла, якими керує постраждала ділянка мозку. В залежності від локалізації ураження, можливе порушення мови, рухової функції, чутливості, зору, пам’яті та ін.

На догоспітальному етапі медична допомога повинна бути надана пацієнтам у перші хвилини від початку розвитку ознак захворювання. Пацієнтам необхідно забезпечити термінову госпіталізацію. Рання діагностика ознак інсульту та обов’язкова госпіталізація скорочують смертність та інвалідність. Виконанню такої умови часто заважає недооцінка постраждалим важкості свого стану, відмова від госпіталізації, безпорадний стан.

Симптоми, які можуть свідчити про інсульт:

— раптова м’язова слабкість;

— оніміння чи поколювання в ділянці обличчя, руки, ноги чи однієї половини тіла;

— раптове ускладнення при розмові або розумінні мови;

— раптова повна або часткова втрата зору на одне чи обидва ока;

— надзвичайно сильний головний біль;

— втрата рівноваги, запаморочення, втрата свідомості;

— блювання у поєднанні з іншими симптомами.

Надзвичайно важливо для кожної людини знати, як діяти при розвитку інсульту. Якщо ви стали очевидцем навіть короткочасної втрати людиною свідомості, перевірте, чи може людина після повернення до тями вимовити зв’язно просте речення, посміхнутись, підняти вгору обидві руки. Можна попросити висунути язика. Проблеми з виконанням завдань, западання язика на сторону є ознаками інсульту, необхідно негайно викликати швидку допомогу за єдиним телефонним номером виклику екстреної медичної допомоги 103 або за єдиним телефонним номером виклику екстреної допомоги 112, описати симптоми прибулим на місце медикам, повідомити точний час появи симптомів. Така увага, виявлена до постраждалого, допоможе врятувати йому життя, попередити розвиток інвалідності.

До прибуття медиків:

— покладіть пацієнта з повернутою злегка в сторону головою;

— забезпечте вільне дихання, розстебніть тугий комірець;

— забезпечте ліжковий режим;

— знайдіть медикаменти, які приймає пацієнт, зняті раніше електрокардіограми,  покажіть їх прибулому медичному працівнику;

— не залишайте пацієнта без нагляду.

Інсульт може статися з ким завгодно, де завгодно, у будь-який час. Інсульт є лідером по смертності та інвалідності людей в світі. Хвороба вражає зазвичай одного з чотирьох дорослих людей, але майже всі випадки хвороби можна попередити за рахунок зниження впливу факторів ризику, включаючи контроль високого артеріального тиску, відмову від нездорового харчування, куріння та недостатньої фізичної активності.

За останні 5 років показник загальної захворюваності на інсульт у місті Києві знизився більше, ніж вдвоє — на 57,1% (з 21,9 у 2016 році до 9,4 на 10 тис. населення у віці 18 років і старше — у 2020 році). Практично без змін залишається показник смертності населення внаслідок інсультів: у 2019 році він дорівнював 86,9 на 100 тисяч населення (в Європі цей показник становить 37-47 на 100 тисяч населення).

Дослідження показують наявність додаткових можливостей зниження захворюваності населення на інсульти. Опитування 457 хворих на мозкові інсульти, проведене у місті Києві, показало, що тільки третина хворих на артеріальну гіпертензію чоловіків і половина жінок виконували рекомендації лікарів щодо способу життя і прийому лікарських засобів. Половина чоловіків курили і вели малорухомий спосіб життя, більше третини – зловживали сіллю. П’ята частина опитаних чоловіків зловживали алкоголем, 15% — проводили за комп’ютером більше 8 годин на добу, 14% — страждали на безсоння і мали постійні неприємності у сім’ї. Для жінок характерним був малорухливий спосіб життя, зловживання сіллю, тривалі неприємності в сім’ї та  безсоння. Більше 10% всіх хворих звернулись за медичною допомогою через 10 годин і більше після появи симптомів гострого порушення мозкового кровообігу.

Є пряма залежність ризику захворіти на інсульт від показників артеріального тиску. Якщо показники знаходяться у межах 180/90, ризик зростає у 10 разів. Тому необхідно регулярно і правильно вимірювати артеріальний тиск, а для досягнення цільових рівнів тиску — використовувати призначені лікарем гіпотензивні препарати – ліки, які знижують артеріальний тиск.

Тютюнокуріння підвищує ризик тромбоутворення і, відповідно, небезпеку можливої закупорки мозкової артерії емболом – тромбом судинного або серцевого походження, а також зниження локального мозкового кровоплину.

Неоптимальна дієта обумовлює не менше половини смертей від серцево-судинних захворювань. Рекомендовано вживати різноманітну, натуральну, мінімально оброблену різнокольорову їжу із вмістом 500-600 грамів овочів і фруктів на день. Бажано приймати їжу невеликими порціями, виключати солодкі напої, знижувати кількість вживаного цукру, харчової солі до кількості менше 5 грамів на добу, здійснювати поступове зниження ваги тіла за рахунок зменшення вживання трансжирів і вуглеводів; не менше двох разів на тиждень вживати жирну морську дику рибу (оселедець, скумбрію), кисломолочні продукти, використовувати різні нерафіновані рослинні олії. Комбінація у риб’ячому жирі вітаміну Д та Омега-3 поліненасичених жирних кислот покращують пам’ять, соціальну поведінку та настрій людини. Споживання червоного м’яса, навпаки, пов’язують з підвищенням ризику смерті від серцево-судинних захворювань та раку, рекомендовано не перевищувати його вживання в раціоні до кількості 40 грамів на добу, віддавати перевагу білому м’ясу. Алкоголь підвищує ризик геморагічного інсульту.

Фізична активність у вигляді 30-хвилинної щоденної ходьби на 30% знижує ризик інсульту. Спостереження за довгожителями дозволили дійти висновку, що рух, помірність у харчуванні і душевна рівновага допомагають прожити довге і здорове життя.

Добавить комментарий