Всесвітній день боротьби з раком – 4 лютого 2014 року

маммография, профилактика, рак, Рак молочної залози, рак простаты, рак щитовидноі залози

Девіз: «Розвіяти міфи»

131031_Thunderclap_WCD_BannerМіжнародний союз проти раку щорічно 4 лютого залучає увагу громадськості до проблем попередження раку. В цьому році увага знову зосереджується на п’ятому завданні Світової Декларації проти раку – розвіюванні хибних уявлень та міркувань щодо хвороби:

1. «Ми не потребуємо розмов про рак». Насправді, розмови про тяжку хворобу можуть бути неприємними, але знання в змозі допомогти попередити захворювання як окремої людини, так і поліпшити ситуацію в суспільстві.

2. «Рак – підступна хвороба, яка застає людину зненацька, без будь-яких симптомів». Завжди є ранні прояви хвороби, важливо не пропустити їх. Раннє виявлення має беззаперечні переваги.

3. «Ніщо не може відвернути хворобу, це вирок». Багато залежить від самої людини і суспільства. Третину випадків раку можливо попередити, а при виявленні хвороби на ранній стадії, до 40% хворих можливо вилікувати.

4. «Неможливо запобігти стражданням, пов’язаним з раком». Люди мають однакові права знати про ефективні методи профілактики та лікування захворювання, отримувати послуги, які запобігають стражданням і болю.

Щороку в світі виявляється 12 млн. осіб, які вперше захворіли на рак. Близько 7 млн. — помирають від хвороби. Україна відрізняється високим рівнем захворюваності і входить до першої десятки країн світу щодо цього показника, маючи 160 тис. захворілих на рік. 90 тис. хворих щорічно помирають, 40% з них — в перший рік після виявлення (дорокова летальність) із-за пізньої діагностики.

На даний час в м. Києві на диспансерному обліку знаходиться більше 74 тис. онкологічних хворих. Кожного року спостерігається поступове збільшення кількості нових випадків. У 2013 році онкологічне захворювання було виявлено у 10788 осіб, що складає 379 випадків на 100 тис. населення. Провідними в структурі онкологічної захворюваності залишаються рак шкіри, молочної залози, товстої кишки, легені, шлунку.

Позитивними моментами діяльності онкологічної служби столиці є зниження рівня смертності від злоякісних новоутворень зі 168-170 на 100 тис. у попередні роки до 165 на 100 тис. у 2013 році; зниження на 3% за останні три роки показника дорокової летальності; збільшення на 5% кількості хворих, виявлених на ранніх стадіях захворювання. Більше 60% пролікованих хворих знаходяться під диспансерним наглядом більше 5 років, що також є позитивним результатом.

Для злоякісного новоутворення характерним є безконтрольний поділ утворюючих його злоякісних клітин, здатних проникати в оточуючі тканини і давати метастази в інші органи. Хвороба пов’язана з порушенням природної смерті (апоптозу) нормальних клітин під дією різних факторів. Доведеним є участь в онкопроцесі вірусів і бактерій. Хронічна вірусна інфекція виключає апоптоз. Тому важливим для профілактики є вживання в їжу продуктів з антивірусними властивостями – часнику, луку, гірчиці, хрону; застосування ефірних олій – чайного дерева, ялівцю звичайного, жовчогінних та сечогінних трав, березових бруньок. Бажано виключити з раціону харчування такі продукти як цукор, білий хліб. Мікрофлора кишківника має бути здоровою. Для відновлення мікрофлори використовують спеціальні препарати, доступні в Україні.

Для підтримки імунітету надзвичайно важливим є стан психіки. Організм захищається найбільш ефективно, коли людина спокійна і радісна, вміє долати стреси, самостійно знімати напругу. Віруючі люди використовують сповідь, каяття, причастя, молитви, мантри. Успішно знімають напругу загартовуючи процедури та регулярна фізична активність за умови правильного поверхневого дихання з коротким вдихом та довгим видихом. Навичкам такого дихання сприяють заняття зі спеціальними пристроями — апаратом Фролова, Самоздравом, а також спортивне плавання. Народні пісні чудово тренують поверхневе дихання. Спілкування людей в групах за інтересами підтримує хороший настрій і високу самооцінку людини.

Здоров’я має корпоративний характер, нагадує казку «Ріпка». Ріпку з землі тягнули всі персонажі, а тільки-но приєдналась маленька миша, ріпку й витягли. Так кожна людина має отримати необхідні особисті знання, виробити особистий комплекс, практикувати особисту здоров’язберігаючу поведінку.

Використані матеріали головного спеціаліста з онкології Департаменту охорони здоров’я Осинського Дмитра Сергійовича.

Добавить комментарий