Всесвітній день нирки

нирки

Всесвітній день нирки – 14 березня 2014 року
Тема: нормальна робота нирок важлива для здоров’я в похилому віці. Зверніться до лікаря, можливо вам  потрібно пройти прості тести для визначення функції нирок: аналіз сечі та аналіз крові на креатинин з розрахунком швидкості клубочкової фільтрації

pochkaВсесвітній день нирки у 2014 році був присвячений віковим змінам, профілактиці, своєчасній діагностиці, правильному лікуванню захворювань нирок у людей похилого віку.

В місті Києві хвороби сечостатевої системи мають постійну тенденцію до зростання. Розуміння тонких механізмів роботи власного організму має підштовхнути людей до здорової поведінки і свідомої профілактики порушень здоров’я.

Головна функція нирок – звільнення організму від продуктів обміну речовин і, в першу чергу, азотистих продуктів обміну білків. Для цього в нирках постійно протікає процес клубочкової фільтрації – розчинені в плазмі крові молекули різних речовин фільтруються і утворюють первинну сечу, в яку зазвичай не потрапляють білки плазми крові. В ниркових канальцях первинна сеча піддається реабсорбції – в кров повертається вода та необхідні організму речовини, наприклад цукор. Таким чином утворюється більш концентрована вторинна сеча, яка і виводиться з організму.

В клубочках нирок проходить межа між кров’ю та первинною сечею і саме проникність мембран визначає, які речовини перейдуть з крові у первинну сечу. Під дією підвищеного тиску, токсичних речовин або аутоімунних процесів проникність мембран порушується і в сечу попадають білки плазми крові (як кажуть, «білок в сечі»), що свідчить про запалення ниркових клубочків. Поступово мембрани втрачають здатність вибіркової фільтрації, вода і солі затримуються в організмі, обумовлюючі типові ниркові набряки. Азотисті речовини можуть накопичуватися в крові, спричиняти токсичну дію, характерну для ниркової недостатності. Такі процеси характерні для хворих на цукровий діабет і, особливо для тих, хто курить. Куріння викликає підвищення артеріального тиску, звуження кровоносних судин. В нирках це призводить до спротиву кровотоку і зниженню ниркової фільтрації на 15%. Утворюється замкнене коло. З одного боку, куріння сприяє розвитку цукрового діабету другого типу, а з іншого, є фактором ризику розвитку нефропатії у хворих на цукровий діабет.

Куріння особливо впливає на нирки людей старшого віку з підвищеним артеріальним тиском. Дослідження, проведене на 11 тис. дорослих людей в Австралії, показало, що куріння серед чоловіків підвищувало ризик ушкодження нирок в 3,6 рази. Ризик був тим більшим, чим вищими були показники артеріального тиску.

Алкоголь – відомий вбивця нирок, печінки, мозку… Видатний вітчизняний психіатр, фізіолог, академік В.М.Бехтерєв називав алкоголь безумовною отрутою, відмічав хибність уявлень про користь вживання помірних його доз. Окрім об’єму вживаного алкоголю, велику роль відіграє тип напою, кількість випитого за один раз. Ствердження про користь пива є однією з обставин, що сприяють збільшенню його вживання людьми всіх вікових категорій. В українському суспільстві утвердився свого роду культ пива, нав’язаний рекламою.

Фармакологічна дія пива така, що сприяє відпочинку і заспокоєнню, навіть приголомшеності. Регулярне вживання для розслаблення швидко стає звичкою, дози наростають, виникають алкогольні ексцеси, з’являється похмільний синдром. Перше вживання переноситься на все більш ранній термін і, нарешті, на ранок. Для формування залежності пиво навіть більш небезпечне, ніж міцні алкогольні напої, викликає, завдяки швидкому всмоктуванню, більш виражене сп’яніння. Свою пагубну дію спричиняє спирт, що міститься в пиві, а також важкі метали – кобальт, кадмій, свинець, ртуть, мідь, цинк. Кадмій, як добавка для збереження піни, займає особливе місце завдяки біологічним властивостям і механізму вражаючої дії. Великі його дози при непомірному вживанні пива викликають явища гострого отруєння, а постійне надходження – хронічне отруєння. Солі кадмію вражають нирки і серце, пригнічують передачу нервових імпульсів, сперматогенез, вироблення чоловічих статевих гормонів, інсуліну.

ВООЗ нещодавно опублікувала результати дослідження «Поведінка дітей шкільного віку по відношенню до здоров’я» (HBSK): міжнародний звіт за матеріалами обстеження 2009-2010 років». Дослідження показало, що підлітки України займають лідируючі позиції серед підлітків 39 країн (друге-третє місця) за показником «вживання алкоголю не рідше одного разу на тиждень»: серед 15-річних — 44% хлопчиків та  30% дівчаток; серед 13-річних – 20% та 15%, серед 11-річних — 14% та 6%, відповідно. Такі ж тривожні тенденції відмічені у відповідях на питання анкет, які стосувались стану сп’яніння.

Діти, подібно дзеркалу, відбивають в своїй поведінці звички дорослих в сім’ї, практикують такі ж моделі поведінки, ставлення до власного здоров’я. Сподіваємось, що наступний етап аналогічного дослідження ВООЗ, запланований на цей рік, покаже більш оптимістичні результати.

Добавить комментарий