Особливості медичного та соціального обслуговування людей літнього віку у Фінляндії

Возраст, профилактика, размышления, соціальне забезпечення

Напочатку 2021 року Центр громадського здоров’я МОЗ України та Проект ЄС «Прямуємо разом» дали можливість лікарям України в межах освітнього онлайн вебінару ознайомитись з масштабною реформою охорони здоров’я та соціального забезпечення Фінляндії та наслідками епідемії COVID-19 для країни. Інформацію щодо реформування, яке на сьогодні обговорюється фінським Парламентом, та епідеміологічною ситуацією в країні було представлено відомими фінськими дослідниками Пекка Джусілатті та Тіїною Лаатікайнен. Такий обмін науковою інформацією допомагає впроваджувати кращий світовий досвід охорони здоров’я населення.

До реформи Фінляндію спонукали все зростаючі соціальні витрати в умовах скромного економічного росту, а також невирішена проблема нерівності мешканців Фінляндії у доступі до медичних послуг, в залежності від можливостей конкретного муніципалітету. Постаріння населення навіть для такої розвиненої країни створило проблеми пошуку вирішення демографічних змін. Головна ідея реформування в країні полягає в тому, що управління сферою буде поділено між трьома гілками влади — державною, регіональною та муніципальною. Медичні, соціальні та рятувальні послуги об’єднаються в єдину систему і координуватимуться в залежності від запиту клієнта (послуги «одного вікна»). Наприклад, особа може мати потребу не тільки в послугах лікування, але також у фінансових і боргових консультаціях, у допомозі психолога. Раніше такі різного роду послуги були розділені по секторах, які часто не справлялись з численними потребами населення. Відповідальність за об’єднання медичних, соціальних послуг і служб порятунку переходить від муніципалітетів до автономних медичних округів, які уряд назвав округами служб благополуччя. Усі завдання реформи після відповідної підготовчої роботи планується передати округам служб благополуччя на початку 2023 року. Однією з цілей реформи є перенос акценту з лікування на профілактику захворювань, створення національної мережі центрів медичного і соціального обслуговування, які надаватимуть послуги мультидисциплінарного характеру і фінансуватимуться з урядового бюджету за рахунок державного оподаткування.  На даний момент у Фінляндії два рівні оподаткування – державне і муніципальне. Якість та ефективність послуг контролюватимуться більш жорстко, ніж раніше.

Найкращим показником якості медицини у Фінляндії є висока очікувана тривалість життя громадян: у жінок – 84 роки, у чоловіків – 79. Смертність немовлят у Фінляндії — одна з найнижчих у світі завдяки системі профілактики, яку впровадили декілька десятків років тому. Високий ступінь вакцинації привів до майже повного зникнення інфекційних захворювань – кору, червінки. В країні 95% батьків є прихильниками вакцинації дітей. Це найбільш економний та ефективний інструмент скорочення витрат на охорону здоров’я.

Державні медичні послуги у Фінляндії платні. Крім того, щоб користуватися послугами поліклінік і лікарень, необхідно мати карту медичного страхування. Пацієнти, які входять до групи соціального забезпечення,  можуть покрити частину своїх витрат компенсацією по лінії медичного страхування. Кількість осіб старшого покоління в країні зростає і на сьогодні пенсіонером є кожний п’ятий мешканець Гельсінки.

В ЄС добробуту літніх людей приділяється особлива увага. Принципи концепції активного довголіття закладені в національні програми країн-учасниць ЄС, в тому числі Фінляндії. Літні люди повинні мати можливість:

— жити в безпечних умовах, адаптованих до особистих переконань;

— доступу до відповідних освітніх та навчальних програм;

— проживати в своїх домівках так довго, наскільки це можливо;

— залишатись інтегрованими в суспільство, активно брати участь в розробці і здійсненні політики, яка безпосередньо впливає на їх добробут, мати можливість ділитись знаннями і навичками з молодими людьми;

— служити в якості волонтерів в структурах у відповідності з інтересами і здібностями;

— користуватись правом на допомогу сім’ї і захист суспільства;

— доступу до медико-санітарної допомоги, щоб зберігати або відновлювати оптимальний рівень свого фізичного, психічного та емоційного благополуччя;

— користуватись доступом до соціальних та юридичним послугам для забезпечення незалежності і захисту;

— користуватись правами людини і фундаментальними свободами при проживанні в будь-якому місті при цьому забезпечується повага гідності, переконань, потреб і конфіденційності;

— доступу до освітніх, культурних, духовних ресурсів суспільства.

У Фінляндії створено ефективну модель державно-приватного партнерства в сфері медико-соціального догляду за людьми похилого віку. Вік виходу на пенсію складає 63 роки, як для чоловіків, так і для жінок, але ті та інші мають право працювати до 68 років. Фінська пенсійна система поєднує у собі приватну і державну форми захисту. Стратегія держави по відношенню до літніх людей полягає в заохочуванні максимально довгого самостійного проживання людини у власній квартирі  або будинку, створенні умов для цього, замість розміщення пацієнтів в стаціонарах і будинках престарілих, де утримання  буде пов’язано зі ще більшими соціальними витратами. В Фінляндії передбачена компенсація витрат на лікування в лікарнях, придбання ліків, пенсіонери мають право на щорічне безкоштовне лікування в санаторіях. Гарантовано державне пенсійне страхування і страхування здоров’я, допомога по інвалідності, прожиткова пенсія, житлова допомога. В країні налічується 250 геріатрів, більшість яких працює у системі первинної медико-санітарної допомоги. П’ять університетів забезпечують стажування по цій лікарській спеціальності.

Для пенсіонерів, які зазнають труднощів з приготуванням їжі, муніципалітети пропонують обіди за символічну плату в соціальних центрах. Підтримується залучення літніх людей в соціальне життя за інтересами на основі таких центрів. Тільки в Гельсінкі діє 18 центрів, у склад яких входить сауна, бібліотека, пральня. У малому медичному пункті літня людина може самостійно виміряти масу тіла, артеріальний тиск. Соціальні послуги у Фінляндії мають високий статус і великий авторитет. Метою фінської системи соціального забезпечення є реалізація для кожної людини права на гідне існування і повноцінне життя. Наприклад у Фінляндії діє проект надання дешевого житла студентам з умовою декількох годин спілкування з літніми людьми на день.

Більше 60 років в країні працює некомерційна організація Valli — Союз послуг для людей похилого віку та їх близьких, який фінансується Об’єднанням ігрових автоматів. Організація готує людей до оволодіння новими технологіями, заохочує до співпраці між поколіннями. Нові способи комунікації, швидкий доступ до інформації підтримують когнітивні здібності у задовільному стані до глибокої старості. Використовуються реабілітаційні заходи — психотерапія на дому або в клініці, психосоціальна допомога.    

У Фінляндії створені технології для полегшення життя літніх людей, в тому числі при проживанні вдома. Розроблено технології для працівників, які надають послуги пенсіонерам. Фахівці Valli створили пересувну виставку технологій для осіб старшого віку, що демонструє життєво необхідні для них технічні пристрої. Серед представлених засобів – мініатюрні слухові апарати, датчик і сенсорний килимок, що подає соціальному працівнику сигнали на випадок падіння пацієнта, сигналізатори відкриття дверей та вікон, прилади голосового оповіщення пацієнта про необхідність погасити світло, виключити плиту, взяти ключі. Створено дозатор ліків, що нагадує про необхідність прийому препаратів, який можна придбати в аптеках. Якщо ліки своєчасно не прийняті, сигнал про це подається на комп’ютер медсестри. Ідеї для комфортного проживання людей з обмеженими можливостями втілені у функціональному домі DoMedi, де представлені пристрої, спеціалізовані меблі та предмети побуту, обладнання туалетних та ванних кімнат. Відвідувачі тут же можуть замовити їх для себе. Інноваційні медичні пристрої, розроблені у Фінляндії, включають прилад вакуумної терапії для лікування набряків, портативний прилад для подолання депресії, датчик для вимірювання електричної активності м’язів.

Стареньким у Фінляндії доступні такі послуги, як допомога по дому, патронаж, інструктаж з лікувальної фізкультури, сприяння у покупках. Муніципалітети в окремих випадках, коли необхідність обґрунтована, ідуть на придбання дороговартісних пристроїв.  Місцеві спільноти забезпечують безбар’єрне середовище – будівлі без порогів, кольорові і текстові сигнали для полегшення орієнтації в просторі, заміну ванн на душові кабіни, оснащення житла вакуумними поручнями.

В муніципалітетах працюють координатори з хвороби Альцгеймера. Пацієнтів з деменцією навчають самоконтролю, що покращує якість їх життя. Подвійна система збільшення здорових років життя  спрямована на покращення геріатричного догляду і лікування хвороб, а також попередження впливу факторів ризику у молодому і зрілому віці.

Унікальним спрямуванням профілактики онкологічних, серцево-судинних, неврологічних захворювань та інфекційних хвороб в країні є створення біобанків, де зберігаються зразки людських тканин (крові і клітин) для генетичних досліджень з метою  підбору  індивідуальної терапії для конкретних пацієнтів. Структура біобанків в Фінляндії інтегрована в систему державної охорони здоров’я. Законодавчо підтримується поповнення біобанків зразками, відібраними при діагностичних дослідженнях, що дає можливість використання методів генної терапії. Завдяки таким інноваціям і готовності населення надавати інформацію про себе у біобанки, став можливим науковий пошук безпечних та ефективних комбінацій ліків для конкретних пацієнтів.

Добавить комментарий