Фізкультура та спорт в житті населення України.

Спорт, фізкультура

Результати всеукраїнського дослідження громадської думки.

У листопаді 2020 року на замовлення Всеукраїнського центру фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх» виконано загальнонаціональне масове опитування дорослого населення старше 18 років (1800 респондентів), в 24 областях України і м. Києві, похибка вибірки ±2,4%.

            З точки зору опитаних осіб, умови для занять фізичною активністю були у 41% з них, 36,6% вказали на наявність одних та відсутність інших умов, решта — 22,4% зазначили, що умови відсутні або скоріше відсутні.

Упродовж останніх 12 місяців переважна частина опитаних — 59% не займались фізичною культурою і спортом під час дозвілля. Серед решти опитаних  достатній рівень фізичної активності з частотою занять 3-4, 5-6 разів на тиждень та щоденні мали 15%. Послугами спортивних клубів, секцій, фітнес-центрів з оплатою послуг скористались 11,5% фізично активних осіб. Без оплати послуг в таких структурах займались 7,7%. Майже третина фізкультурників в Україні займались самостійно, 10,2% — в складі неформальних груп і також без тренера або інструктора.

Взагалі не займались ніяким спортом 60,8% опитаних людей, 42,5% респондентів і не планували займатись спортом під час дозвілля в найближчі 12 місяців.

Найбільш популярним видом спорту, яким займались мешканці України, є велосипедний спорт, йому віддали перевагу 10,6% з тих хто займались спортом. Біг практикували 9,8%, фітнес – 6,7%, футбол – 5,8%, спортивну ходьбу – 5,6%, плавання – 5,1%, зарядку, фізкультуру – 2,1%, важку атлетику – 1,2%. Менше 3% приходилось на інші види спорту, менше, ніж по одному відсотку – на заняття боксом, боротьбою, веслуванням.

Глобальний план дій ВООЗ з підвищення рівня фізичної активності  до 2030 року для зміцнення здоров’я людей у світі передбачає заходи, за допомогою яких країни можуть скоротити масштаби малорухомого способу життя дорослих і підлітків на 15% до 2030 року. Він містить 20 рекомендацій, які спрямовані на покращення навколишнього середовища і можливостей для людей будь-якого віку і з різними здібностями приділяти більше часу ходьбі, їзді на велосипеді, спортивним заняттям, активному відпочинку, танцям та іграм. План закликає приділити особливу увагу спеціальній підготовці фахівців охорони здоров’я та інших спеціалістів, зміцненню систем даних і використанню цифрових технологій.

Генеральний директор ВООЗ, презентуючи Глобальний план дій, відмічав, що фізично активна людина не обов’язково має бути спортсменом. Для позитивних змін можна підніматись по сходах, а не ліфтом, ходити пішки або їздити на велосипеді, не використовуючи автомобіль.  Такий щоденний вибір може допомогти укріпити здоров’я.

Під фізичною активністю розуміють будь-які рухи тіла за рахунок скелетної мускулатури і затрат енергії. Вона включає заняття спортом,  танцями, рухливими іграми, ходьбою, бігом, виконання вправ та домашньої роботи. Об’єм м’язової активності людини протягом останніх десятиліть значно скоротився, а розширення застосування розумової праці за рахунок скорочення об’єму фізичної призвело до появи цілої низки поширених неінфекційних захворювань, що мають характер епідемії. Відсутність фізичної активності є четвертим по значимості фактором ризику смерті (після високого кров’яного тиску, тютюнокуріння та високого вмісту глюкози в крові). Цей фактор обумовлює 20-25% тягаря раку молочної залози, 27% — діабету і 30% — ішемічної хвороби серця. За підрахунками, відсутність належної рухової активності призводить до економічних збитків для країн у розмірі 150-300 євро на одну особу за рік.

Експертами ВООЗ розроблені рекомендації з фізичної активності для людей різного віку. Інтенсивність занять фізичною активністю залежить від віку та фізичного стану людини. Прикладом фізичної активності помірної інтенсивності є швидка ходьба, танці або робота по дому. Високої інтенсивності потребує біг, швидка їзда на велосипеді, швидке плавання, переміщення і підйоми ваги.

Діти та молодь у віці 5-17 років мають займатись фізичною активністю середньої та високої інтенсивності не менше 60 хвилин на день. Більш тривалі навантаження дають додаткові переваги для здоров’я.

Дорослі люди у віці 18-64 роки повинні займатись фізичною активністю помірної інтенсивності щонайменше 150 хвилин на тиждень або фізичною активністю високої інтенсивності щонайменше 75 хвилин на тиждень або еквівалентним їх поєднанням. Вправи високої інтенсивності слід виконувати серіями протягом не менше 10 хвилин. Здоровим дорослим людям бажано збільшити час виконання вправ помірної інтенсивності до 300 хвилин на тиждень або виконувати вправи високої інтенсивності до 150 хвилин на тиждень.

Для людей похилого віку головні рекомендації залишаються такими ж. Крім того, літні люди з руховими обмеженнями мають займатись фізичною активністю для покращення рівноваги та запобігання падінням протягом трьох і більше днів на тиждень. Якщо за станом здоров’я літні люди не можуть займатись фізичною активністю в рекомендованих межах, вони повинні залишатись фізично активними настільки, наскільки дозволяють їх стан і можливості.

При відсутності особливих медичних показань ці рекомендації відносяться до всіх людей, незалежно від статі або рівнів доходу. Вони також підходять людям з інвалідністю і хронічними неінфекційними станами, не пов’язаними з рухливістю, такими як підвищений кров’яний тиск або діабет.

У кожному районі міста Києва діють центри фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх», де люди будь-якого віку можуть безкоштовно займатись фізичною активністю під керівництвом досвідчених інструкторів. Територіальні центри соціального обслуговування населення усіх районів столиці пропонують комплекс безкоштовних заходів для підтримки фізичного та психологічного благополуччя людей літнього віку. По закінченні карантинних обмежень скористайтесь послугами перелічених закладів для ведення фізично активного життя. Не забувайте, що численні спортивні майданчики, шкільні стадіони міста Києва, прибудинкові території  завжди слугують місцями, де можна регулярно займатись фізкультурою і підтримувати здоров’я.

Добавить комментарий