Здоров’я ротової порожнини

Зубы Зуби, рот

Гігієна ротової порожнини – важлива частина загального благополуччя всього організму людини. Правильний догляд за ротовою порожниною максимально зберігає здоров’я зубів, шлунково-кишкового тракту, серцево-судинної та дихальної системи, подовжує життя. Ротова порожнина розглядається як потенційні «вхідні ворота» інфекції, а бактерії ротової порожнини визначають склад мікрофлори організму людини в цілому. Тому так важливо мати потужну мотивацію до профілактичних дій.

Ротову порожнину омиває протягом доби 1-2 літри слини, секрету слинних залоз, протоки яких відкриваються у ротовій порожнині. Слина зволожує харчову грудку їжі, яку формують м’язи язика, що сприяє легкому ковтанню. Ферменти слини вже в роті починають перетравлювати вуглеводи їжі до більш простих речовин. Крім того, слина має бактерицидні властивості і містить важливі білки і біологічно активні речовини. Виділення слини зменшується при стресі, зневодненні і практично припиняється під час сну. Посилення виділення слини відбувається при дії нюхових і смакових подразників, при пережовуванні їжі. Слина здатна нейтралізувати кислоти і луги, що підвищує стійкість зубів до карієсу.

Язик допомагає пережовувати їжу, створювати звуки, сприймати смакові відчуття завдяки смаковим рецепторним клітинам. Важлива роль язика у смоктанні дитиною молока матері. Язик — індикатор здоров’я людини. По кольору язика і нальоту на ньому можна оцінити функцію травлення і наявність захворювань. В нормі язик рожевий без нальоту. Варіанти норми – легкий білий або жовтуватий наліт на язиці без неприємного запаху. Гігієнічна процедура чистки зубів повинна охоплювати і язик. Його можна очищати легкими рухами щіткою або срібною ложечкою.

Чистити зуби з використанням щітки та зубної пасти необхідно не рідше двох разів на день – після сніданку і ввечері, перед сном. Використовувати рухи щіткою в різних напрямках, обробляючи послідовно та ретельно поверхні зубів – передню, задню, жувальну. В ідеалі чистити зуби потрібно після кожного прийому їжі. Час, потрібний для чистки зубів, має бути не менше 2-3 хвилин. Необхідний об’єм зубної пасти не повинен бути більшим за велику горошину, для дітей — маленьку горошину. Необхідно слідкувати, щоб дитина не ковтала зубну пасту. Зуби механічно очищає саме щітка, а паста допомагає за рахунок антимікробної, дезодоруючої дії зберігати свіжість у ротовій порожнині. Щітка в ході використання поступово забруднюється мікробами, що містяться в роті, тому краще за все міняти її якомога частіше. Краще використовувати щітки середньої та малої жорсткості, щоб не ушкодити зуби та ясна. Після прийому їжі можна полоскати рот водою або спеціальним ополіскувачем для рота, використовувати лікувальні еліксири. Міжзубні проміжки, де можуть накопичуватись гнилісні залишки їжі, обробляють спеціальною ниткою — флосом.

Належний догляд за ротовою порожниною – запорука протидії карієсу. Це найбільш часте захворювання людини, на яке страждають близько 93% людей. Це складний процес, що протікає в тканинах зубів і розвивається в результаті комплексного впливу несприятливих зовнішніх і внутрішніх факторів. На начальній стадії відбувається вогнищева демінералізація неорганічної частини зубної емалі з наступним руйнуванням твердих тканин зуба і утворенням порожнини. Без лікування виникають запальні ускладнення з боку пульпи — пухких нутрощів зуба, забезпечених великою кількістю нервових закінчень, кровоносних і лімфатичних судин, а також періодонту — сполучної тканини між цементом кореня зуба і зубної лунки щелепи. Звідси нестерпний біль, який приводить пацієнта до стоматолога. На сьогодні виникнення карієсу пов’язують зі зміною кислотності на поверхні зубу під зубним нальотом в результаті бродіння вуглеводів. Сахароза — головний компонент харчового цукру, під дією ферментів слини легко перетворюється на глюкозу — субстрат для розмноження бактерій, бродіння і змін pH середи. Незважаючи на те, що зубна емаль є найтвердішою тканиною організму людини, вона дуже чутлива до зростання кислотності і починає руйнуватись вже при pH  4,5. Регулярне видалення зубного нальоту за допомогою чищення зубів і обробки флосом протидіє розвитку карієсу. Дуже важливим фактором протидії захворюванню є насиченість зубної емалі іонами фтору, що забезпечує її стійкість до руйнівної дії кислоти. Протикаріозний ефект фторидів спостерігається при наявності їх в організмі в період розвитку та мінералізації зубів. Вже на 6-7 тижні ембріонального розвитку відбувається закладка тканин 20 молочних зубів. Починаючи з 5 місяця ембріонального життя за кожним зачатком молочного зуба з’являються зачатки постійних зубів, які поступово, остаточно в кількості 32, формуються до віку приблизно 20 років людини. За рекомендаціями ВООЗ, фторування питної води призводить до зменшення захворюваності населення карієсом на 30-50%.

Як і всі біологічні процеси, в основі яких лежать процеси формоутворення й росту тканин, формування зубів протікає під впливом нейрогуморальних впливів з боку всього організму й умов зовнішнього середовища. Захворювання ендокринних залоз, зокрема гіпофіза, щитовидної залози викликає глибокі порушення в прорізуванні й зміні зубів. У багатьох дослідженнях доведений зв’язок куріння та хвороб ясен та зубів.

Для здоров’я зубів важливе правильне харчування:

— обмеження вживання вуглеводів – цукру, цукерок, шоколаду, заміна їх медом;

— виключення вживання солодощів між основними прийомами їжі і на ніч;

— широке вживання сирих овочів і фруктів, які сприяють самоочищенню ротової порожнини, природному процесу видалення залишків їжі та зубного нальоту;

— вживання продуктів, які сприяють збільшенню утворення слини – кислих плодів, бульйонів;

— включення до раціону продуктів, які містять фтор, кальцій, фосфор, що забезпечують міцність зубів (зернові культури, печінка, жовток яйця, чай, молоко, молочні продукти, сир, зелені овочі, горіхи, насіння соняшнику); вітамін D, який сприяє засвоєнню кальцію і фосфору (яйця, жирна риба) вітамін С, який відповідає за здоров’я ясен (капуста, буряк, морква, картопля, зелений горошок, цитрусові);

— уникнення надто контрастної температури блюд.

Найголовнішим у збереженні здорових ясен та зубів є регулярне (не рідше одного разу на півроку) відвідування кабінету стоматолога. Необхідно дотримуватися усіх його рекомендацій. Спеціаліст-стоматолог здійснює заходи професійної гігієни порожнини рота, спрямовані на профілактику карієсу і захворювань пародонту – тканин, що оточують зуб. Вони включають професійну чистку зубів, підбір індивідуальних методів і засобів гігієни, контроль їх ефективності, застосування мінералізуючих засобів, які знижують чутливість зубів, герметизацію заглиблень на поверхні здорових зубів. Досвідчені фахівці рекомендують одночасну корекцію стану внутрішніх органів і порожнини рота.

В занедбаних випадках консервативне лікування зубів та ясен неефективне і зуби потрібно видаляти. Все це призводить до порушення жування, вимови, не кажучи вже про естетичні дефекти. Та найгіршим є те, що вогнища хронічної інфекції в порожнині рота згубно впливають на організм людини у цілому, можуть бути причиною загрозливих станів для життя. Науково-практична стоматологія на сьогодні досягла великих успіхів у відновному лікуванні зубів, стала доступною для всіх, хто потребує такої допомоги, слідкує за здоров’ям ротової порожнини.

Добавить комментарий