Всесвітній день донора крові – 14 червня 2013 року

Благотворительность, донорство, Здоровье

Девіз: «Подаруйте життя – станьте донором крові»

x_ad3ce90b

Щорічно 14 червня в світі відмічається день донора крові. Переливання крові і її продуктів дозволяє спасати мільйони життів, підтримувати проведення складних медичних процедур, збільшувати тривалість життя тяжко хворих та постраждалих. Забезпечити належний запас крові можливо тільки при умові регулярної здачі крові добровільними неоплачуваними донорами. Саме таку стратегію дій до 2020 року для всіх країн обрала ВООЗ разом з Міжнародною Федерацією товариств Червоного Хреста та Червоного Півмісяця. На сьогодні лише в 62 країнах національні запаси крові забезпечуються на базі цієї стратегії, 40 країн майже повністю залежать від сімейних та навіть платних донорів. Для виконання завдань, окреслених ВООЗ, необхідне визнання донорства крові в якості суспільної норми, обладнання сучасних центрів переливання крові для створення достатніх і безпечних її запасів.

Донором може стати кожна здорова людина у віці від 18 до 60 років. Для здачі крові в Київському міському центрі крові (вул. М.Берлинського, 12) необхідно при собі мати паспорт та ідентифікаційний код. Забір крові проводиться з 8.30 до 14.00 з понеділка по п’ятницю. Вранці необхідно з’їсти легкий сніданок: чай або сік, печиво, білий хліб. Напередодні дня здачі крові не вживають алкогольні напої,  жирну їжу. В день здачі крові необхідно відмовитись від куріння.

Служба крові міста Києва організована у 1943 році, матеріальна база досі серйозно не оновлювалась. Тому керівництвом міста Києва прийнято рішення про створення нового сучасного центру крові в реконструйованих корпусах клінічної лікарні №14 на вулиці Зоологічній, 3. Центр буде оснащений за міжнародними стандартами новими технологіями заготівлі, тестування (впровадження методу ланцюгово-полімеразної реакції), переробки та карантинізації донорської плазми, а також сприятливими умовами для донорів та медичного персоналу. На сьогодні потреба лікувальних закладів міста Києва в препаратах крові на гарантовано безоплатній основі для пацієнтів повністю забезпечена.

Прикладом для наслідування слугує важлива соціальна ініціатива Компанії Кока-Кола, яка за підтримки Національного комітету товариства Червоного Хреста України 14 червня 2013 року проводить День донора для своїх співробітників.

В цьому році відмічається 10-річчя Всесвітнього дня донора. Нагадаємо, що технологію надійного консервування крові розробив відомий український вчений, патофізіолог та організатор науки академік Олександр Олександрович Богомолець, за що був нагороджений Золотою Медаллю на виставці в Парижі. Завдяки його відкриттям збережені мільйони людських життів як у воєнні, так і у мирні часи.

Низький уклін донорам, які дарять життя, безоплатно здаючи свою кров.

ПАМ’ЯТКА  ДЛЯ  ДОНОРА

Відповідно до чинного законодавства, донором може бути будь-який дієздатний громадянин України віком від 18 років, який пройшов відповідне медичне обстеження і в якого немає протипоказань, визначених Міністерством охорони здоров’я України. За особистим рішенням донора здача крові може здійснюватися безоплатно або з оплатою, порядок якої встановлюється Кабінетом Міністрів України. В день здачі крові донори звільняються від роботи на підприємстві, в установі, організації, незалежно від форми власності, із збереженням за ними середнього заробітку, забезпечуються безкоштовним сніданком та обідом або грошовою компенсацією. Донори з числа студентів вищих навчальних закладів у зазначені дні звільняються від занять. Після кожного дня здачі крові, в тому числі у вихідні, святкові та неробочі дні, донору надається додатковий день відпочинку із збереження за ним середнього заробітку. За бажанням працівника цей день може бути приєднаний до щорічної відпустки, або використаний в інший час протягом року після дня здачі крові.

Обов’яковою умовою для донора є гарний стан здоров’я та самопочуття. Напередодні здачі крові необхідно добре відпочити і виспатись, виключити з раціону жирну їжу (масло, сало, жирні м`ясо та рибу, молоко, сметану, яйця, морозиво) через те, що кров насичується жировими речовинами і стає непридатною для переливання хворим. В ці дні можна вживати нежирні відварені м’ясо та рибу, каші, картоплю, відварені та сирі овочі  та фрукти, соки, компот, житній хліб. В день здачі крові необхідно з’їсти легкий сніданок: чай або сік, печиво, білий хліб, необхідно відмовитись від куріння. Донор не повинен зловживати алкогольними напоями, а за 48 годин до процедури — має відмовитись від них взагалі.

Прийом донорів проводиться на підставі документа, що посвідчує його особу та місце реєстрації. Перед здаванням крові у донора визначається вміст гемоглобіну, група крові за системою АВО; проводиться анкетування, передтестове консультування та огляд лікаря–терапевта. Подальше обстеження взятої донорської крові проводиться за такими показниками: група крові та резус-належність, визначення антиеритроцитарних антитіл, маркерів ВІЛ 1/2, маркерів гепатиту С, маркерів гепатиту В, маркерів до сифілісу, активність аланін-амінотрансферази (АЛТ). Максимальна допустима доза загальної крові складає 450 мл, без урахування крові, взятої для аналізу (до 40 мл).

При наявності абсолютних чи тимчасових протипоказань, виявленні будь-яких порушень у стані здоров’я, підозрі на контакт  з інфекційним захворюванням донор не допускається до донації.

Перелік протипоказань для донорства.

Абсолютні протипоказання:

ВІЛ-інфекція, СНІД, сифіліс, вірусні гепатити, позитивний результат дослідження на маркери вірусних гепатитів, туберкульоз, бруцельоз, сипний тиф, туляремія, лепра, хвороба Крейтцфельдта-Якоба, ехінококкоз, токсоплазмоз, філяріатоз, ришта, лейшманіоз, злоякісні новоутворення, хвороби крові, органічні захворювання центральної нервової системи, повна відсутність слуху і (або) мови, психічні захворювання, наркоманія, алкоголізм, серцево-судинні захворювання (гіпертонічна хвороба I-III ст., ішемічна хвороба серця, атеросклероз, аритмії, тромбофлебіт, вади серця); хвороби органів дихання (бронхіальна астма, бронхоектатична хвороба, емфізема легень, обструктивний бронхіт, пневмосклероз); хвороби органів травлення (ахілічний гастрит, виразкова хвороба шлунка і дванадцятипалої кишки); захворювання печінки і жовчних шляхів (хронічні захворювання печінки, калькульозний холецистит, цироз печінки); захворювання нирок (дифузні і вогнищеві ураження нирок, сечокам’яна хвороба); захворювання сполученої тканини, променева хвороба, хвороби ендокринної системи, хвороби лор-органів (озена, інші гострі і хронічні важкі гнійно-запальні захворювання), очні хвороби (висока міопія — 5 діоптрій і більше, трахома, повна сліпота, залишкові явища увеїту); захворювання шкіри (псоріаз, еритродермія, екзема, червоний вовчак, пухирчасті дерматози, розповсюджені грибкові та гнійничкові ураження); остеомієліт, оперативні втручання з приводу ампутації або резекції органа і трансплантації органів та тканин.

Тимчасові протипоказання для донорства крові та її компонентів

Перелік протипоказань до донорства

Усунення від донорства на:

Трансфузії компонентів крові (за винятком опікових реконвалесцентів та осіб, які імунізовані до резус-фактора). 1 рік
Період вагітності. 1 рік після пологів і не менше 3-х міс. після закінчення лактації
Операції, у тому числі аборти (необхідно надання довідки про характер та дату операції з лікувального закладу, або виписку з амбулаторної карти). 1 рік після операції
Нанесення татуювання, проколювання вух, пірсинг, лікування голковколюванням. 1 рік від часу закінчення процедури
Перебування в закордонних відрядженнях тривалістю більше 2-х місяців. 6 місяців
Перебування в ендемічних з малярії країнах тропічного та субтропічного клімату (Африка, Азія, Південна та Центральна Америка) тривалістю більше 3 –х міс. 3 роки
Контакт з хворими на гепатити:

–       гепатит А

–       гепати В,С.

 

3 міс.

1 рік

Вегето–судинна дистонія 1 міс. після нормалізації стану та відсутності симптомів
Перенесені інфекційні захворювання (які не вказані в розділі «Абсолютні протипоказання»):

–       малярія

–       черевний тиф

–       ангіна, грип, гостре вірусне захворювання  (після одужання).

 

 

3 роки

1  рік

1 міс.

Інші інфекційні захворювання. 6 місяців
Гострі або хронічні запальні процеси у стадії загострення. Температура тіла вища 37ºС. 1 міс. після закінчення гострого періоду
Алергічні захворювання. 2 міс. після закінчення гострого періоду
Видалення зуба. 10 діб
Щеплення:

— вбитими та рекомбінантними вакцинами (правець, дифтерія, кашлюк, гепатит В, грип, холера, тиф, та паратиф), анатоксинами;

— живими вакцинами (БЦЖ, віспа, червінка, поліомієліт, бруцельоз, чума, туляремія);

— введення протиправцевої сироватки;

— проти сказу, введення імуноглобуліну проти гепатиту В;

— реакція Манту.

 

 

 

10 діб

 

 

1 міс.

 

1 рік

14 діб

Медикаментозний курс лікування. 14 діб після закінчення курсу
Період менструації. не менше 5 діб після закінчення
Вживання алкоголю. 48 годин

При наявності у донора захворювань, що не увійшли в даний перелік, питання про допуск до донорства вирішується лікарем закладу служби крові або відповідним фахівцем.

Використані матеріали Київського міського центру крові. Головний лікар Київського міського центру крові, головний спеціаліст з трансфузіології Департаменту охорони здоров’я Заневська Людмила Йосипівна, тел. 440-54-66.

Добавить комментарий