Епідемія грипу сезону 2012-2013 років

грип, грипп, Здоровье, инфекционные заболевания, прививки, профилактика, щеплення, эпидемии

 Дані, щодо розповсюдження грипу та гострих респіраторних вірусних захворювань серед населення Києва

В Україні епідемічний сезон грипу та гострих респіраторних вірусних захворювань 2011-2012 років характеризувався помірною інтенсивністю. За період з жовтня по травень захворіло п’ять з половиною мільйонів осіб, що становило 12,3% від усього населення країни. Для порівняння, в період пандемічного підйому захворюваності у 2009-2010 роках в деяких регіонах світу 20-40% населення перехворіло на грип (вірус Н1N1). Як і очікувалось, переважним збудником минулорічного підйому захворюваності на грип, як в країнах Північної півкулі, так і в Україні, був вірус грипу А/Перт/16/2009 антигенного складу А(Н3N2). Спостерігалась також сумісна циркуляція вірусів грипу типу В двох різних генетичних гілок. Результати досліджень циркулюючих в популяціях вірусів відповідали тим штамам, що були включені у склад вакцин проти грипу минулорічного сезону, тобто повністю виконали захисну функцію для майже півмільйона вакцинованих в Україні осіб, серед них дитяче населення становило 13%.

За даними ДУ «Інститут епідеміології та інфекційних хвороб ім. Л.В.Громашевського НАМН України», з урахуванням ситуації, яка склалася в світі з грипу, в наступному епідемічному сезоні 2012-2013р. в Україні прогнозується сумісна циркуляція вірусів грипу А(H3N2), а саме – нового штаму А/Вікторія/361/2011, який поки що не реалізував в нашій країні свої епідемічні властивості, а також нового для України штаму вірусу грипу B/Вісконсін/1/2010. Не виключена можливість циркуляції вже відомого по пандемії 2009 року вірусу грипу А/Н1N1/Каліфорнія/2009, але його роль в епідемічному процесі буде другорядною. Підготовка до епідемічного сезону потребує від професіоналів охорони здоров’я та населення збереження пильності, своєчасної вакцинації, швидкого виявлення хвороби, ізолювання хворих та їх ефективного лікування. Особлива настороженість має зберігатись у відношенні груп ризику — осіб з хронічними захворюваннями (дихальної та серцево-судинної систем, нирок, обміну речовин), осіб віком понад 60 років, що перебувають у спеціалізованих колективах (інтернатах, будинках для осіб похилого віку, будинках дитини тощо), вагітних жінок. До груп епідемічного ризику належать діти дошкільного віку, школярі, підлітки, студенти середніх та вищих учбових закладів; персонал медичних, учбових закладів, інтернатів, будинків дитини та осіб похилого віку; робітники сфери послуг, торгівлі, транспорту, військові, а також всі люди, хто перебуває в контакті з великою кількістю людей; персонал підприємств, установ, організацій.

Для грипу характерні раптовий підйом температури тіла, кашель (звичайно сухий), головний біль, біль у горлі, м’язах та суглобах, сильне нездужання, нежить. Більшість людей одужують протягом тижня без медичної допомоги. Період між інфікуванням та хворобою, відомий як інкубаційний період, складає близько двох днів. Неспецифічні засоби профілактики хвороби, спрямовані на зміцнення захисних сил організму, можуть бути рекомендовані для тривалого використання у передепідемічний період, хоча абсолютної гарантії захисту забезпечити не можуть. До них відносяться всі оздоровчі заходи: фізична культура, загартування, обмеження впливу шкідливих звичок, раціональне харчування з достатнім вмістом в їжі вітамінів, вживання традиційних часнику і цибулі, використання таких препаратів як оксолінова мазь, екстракт елеутерококу, настоянка єхінацеї, вітамін С.

Під час підйому захворюваності на грип слід уникати місць скупчення людей, масових заходів. При наявності хворого вдома слід забезпечити максимальну його ізоляцію, часто провітрювати кімнату, ретельно мити руки та посуд. Не слід забувати про користування у приміщеннях марлевими пов’язками, які необхідно міняти кожні 4 години. На підприємствах та в організаціях слід забезпечити комфортний температурний режим. Для працюючих на свіжому повітрі необхідно взимку організувати пункти обігріву, прийому гарячої їжі та напоїв.

Вакцинація є найбільш ефективним засобом профілактики хвороби. У жовтні-листопаді необхідно зробити щеплення проти грипу. На сьогодні Державною санітарно-епідеміологічною службою України дозволені до застування у епідемічному сезоні на 2012-2013 роки наступні вакцини:

ВАКСІГРИП / VAXIGRIP

Cпліт-вакцина для профілактики грипу інактивована рідка, суспензія для ін’єкцій по 0,5 мл (1 доза) в попередньо заповнених шприцах з прикріпленою голкою №1, виробництва ТОВ «Фармекс груп» (фасування з форми «in bulk» фірми-виробника Санофі Пастер С.А., Франція), Україна;

ВАКСІГРИП / VAXIGRIP

Cпліт-вакцина для профілактики грипу інактивована рідка, суспензія для ін’єкцій по 0,25 мл №1, №10 та №20 або 0,5 мл №1, №10, №20 та №50 в попередньо заповнених шприцах з прикріпленою голкою та по 5 мл (10 доз) у флаконах №1 та №10 виробництва ТОВ «Фармекс груп» (фасування з форми «in bulk» фірми-виробника Санофі Пастер С.А., Франція);

FLUARIX ™ / ФЛЮАРИКС ™

Інактивована спліт-вакцина для профілактики грипу суспензія для ін’єкцій по 0,5 мл у одноразовому шприці №1, №10, № 20; по 0,5мл в ампулах скляних №10, №50 та №100; по 5 мл у мультидозових флаконах №10, №20 та №50, виробництва GlaxoSmithKline Biologicals Branch of SmithKline Beecham Pharma GmbH & Co. KG, Німеччина;

ІНФЛУВАК ® / INFLUVAC®

Вакцина для профілактики грипу, поверхневий антиген, інактивована, суспензія для ін’єкцій по 0,5 мл у одноразових шприцах №1 або №10, виробництва Abbott Biologicals B.V., Нідерланди;

ІНТАНЗА* 15 / ІНТАНЗА* 9 (INTANZA* 15 /  INTANZA*  9)

Спліт-вакцина для профілактики грипу інактивована рідка, суспензія для ін’єкцій в одноразових шприцах з мікроінжектором, виробництва Санофі Пастер С.А., Франція.

На сьогодні процедуру спеціалізованої експертизи в ДП «Державний експертний центр МОЗ України» (щорічний перегляд штамового складу вакцини для профілактики грипу) проходить медичний імунологічний препарат Гриппол ® плюс вакцина для профілактики грипу тривалентна інактивована полімер-субодинична, виробництва ТОВ «НПО Петровакс Фарм», Російська Федерація.

Вакцинуватись від грипу в Києві можна в наступних державних лікувально-профілактичних установах:

  • Поліклініка № 2 Голосіївського району, вул. Маршала Якубовського, 6;
  • КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги №2 Дарницького району», вул. Вербицького, 5;
  • ЦРП Деснянського району, вул. Закревського, 81/1;
  • КНП «Консультативно-діагностичний центр Дніпровського району», вул.
  • Луначарського, 5;
  • ЦРП Оболонського району, просп. Тимошенка, 14;
  • Дитяча поліклініка № 2 Оболонського району, вул. Тимошенка, 14;
  • Поліклініка № 2 Подільського району, просп. Свободи, 22;
  • Поліклініка № 4 Святошинського району, вул. Булаховського, 26;
  • Дитяча поліклініка №1 Святошинського району, вул. Уборевича, 11;
  • Поліклініка № 2 Солом’янського району, просп. Червонозоряний, 2;
  • Поліклініка № 2 Шевченківського району, вул. Пимоненка, 10;
  • Київська міська студентська поліклініка, вул. Політехнічна, 25/29.

Перелік приватних лікувально-профілактичних установ, що проводять щеплення проти грипу, розміщений на сайті Державної санітарно-епідемічної служби міста Києва www.ses.gov.ua.

Використані матеріали Державної санітарно-епідемічної служби міста Києва, Головного управління охорони здоров’я Київської міської державної адміністрації

 

Добавить комментарий