Міжнародний день здорового харчування – 29 травня 2008 року

Дієта, Здоровье, ожиріння, профилактика, харчування

cup.jpg29 травня вперше в Україні відмічається день здорового харчування. Він проводиться в 50 країнах світу зусиллями Фонду Всесвітньої організації гастроентерологів.
За оцінками фахівців, більшість існуючих захворювань людей обумовлені неправильним харчуванням, порушеннями роботи органів травлення.
Дослідження «Державного науково-дослідного центру з проблем гігієни харчування» (м. Київ, вул. Чигоріна, 18), проведені в 4 областях України: Київській, Черкаській, Житомирській, Чернігівській, показали, що нормальний індекс маси тіла (ІМТ) відмічено у 52 % з оглянутих 2 тис. осіб. Населення з дефіцитом маси тіла складало 9%. Надмірна маса тіла зафіксована у 38% обстежених, з них у 15% — діагностовано ожиріння ІІ-ІІІ стадії. Чоловіків з нормальним показником ІМТ було на 15% більше, ніж жінок. Серед жителів села було на 8% більше тих, хто мав нормальний ІМТ в порівнянні з міськими мешканцями, захворюваність на артеріальну гіпертензію сільських жителів, відповідно, на 10% нижча.
Серед обстежених спостерігалась висока аліментарнозалежна захворюваність. Серед чоловіків в усіх областях, крім Чернігівської, переважали серцево-судинні захворювання, на другому місці – захворювання органів травлення, на третьому – опорно-рухової системи, далі – хвороби обміну та сечостатевої системи. Серед жінок на першому місті – хвороби органів травлення, на другому – серцево-судинні, на третьому – сечостатевої системи, далі – хвороби обміну та опорно-рухової системи. Значне місце в структурі захворюваності займали хвороби ендокринної системи – цукровий діабет ІІ типу, хвороби щитоподібної залози, на розвиток яких впливає надмірність або недостатність в раціонах харчових нутрієнтів (цукру, жирів, йоду, селену та ін.). Населення споживало багато «ненатуральної» їжі – концентратів супів швидкого приготування, заморожених сніданків, снеків, хот-догів, біляшів. Широко використовувались білкові концентрати, спеції, споживалась значна кількість напоїв з фруктовими есенціями, сиропів, ненатуральної кави, низькоякісного чаю, слабоалкогольних та алкогольних напоїв сумнівного походження.
В усіх областях спостерігалось, незалежно від пори року, недостатнє вживання білку, вуглеводів. Влітку та восени вживання овочів відповідало нормі. Енергетична цінність зимово-весняних раціонів перевищувала енергетичну цінність літньо-осінніх раціонів і більше відповідала рекомендованій нормі, але характеризувалась надмірним вмістом жирів. Протягом всього року населення недостатньо споживало м’ясо (особливо нежирних сортів), рибу, молочні продукти, яйця, рослинні жири, надмірно споживались висококалорійні продукти харчування (хлібобулочні, макаронні вироби, крупи, бобові, цукристі, кондитерські вироби, жири та ін.),  в літньо-осінній сезон перевищення становило 9-21%, в зимово-весняний період – 32-38%.
Мінеральній склад харчових раціонів характеризувався недостатнім вмістом мікроелементів: кальцію (на 21-48%); фосфору (1-19%), заліза (9-22%). Вміст магнію коливався в залежності від пори року – в зимовий період дефіцит становив 5%, влітку – перевищення вмісту в середньому на 19%. Взимку спостерігався дефіцит мінеральних речовин в їжі.
Вітамінний склад раціонів в усіх областях, особливо в літній період, характеризувався достатнім вмістом вітамінів групи В. Вміст вітамінів А.С, Е, РР, фолацину був значно нижчим (на 11-38%) рекомендованих норм.
Харчування населення обстежених областей країни характеризувалось не тільки якісними та кількісними порушеннями, але й невиконанням режиму харчування. Доослідження показало низький рівень культури харчування, необізнаність щодо принципів здорового харчування.
В місті Києві протягом останніх 5 років спостерігається тенденція зниження первинної захворюваності на хвороби органів травлення. Проте у 2007 році, в порівнянні з 2006 роком, на 2% зросла первинна захворюваність цирозами печінки, на 5% — хронічними гепатитами. Показник розповсюдженості підвищився значно більше – відповідно на 11% та 10%. Зростає протягом останніх п’яти років смертність від хвороб органів травлення, головним чином від печінкової недостатності, обумовленої цирозами печінки та хронічними гепатитами.
Відзначається тенденція зниження в Києві первинної захворюваності на виразкову хворобу шлунку і дванадцятипалої кишки, а також на жовчнокам’яну хворобу. В Києві вище, ніж в Україні, рівень захворюваності підшлункової залози, жовчовивідної системи.
На диспансерному спостереженні в амбулаторно-поліклінічних закладах міста перебуває 337555 хворих на хвороби органів травлення. В лікувальних закладах освоєні методики діагностування наявності хелікобактерної інфекції в шлунку при виразковій хворобі з допомогою уреазного та імуноферментного методів. Консультації надають гастроентерологи в усіх поліклінічних та стаціонарних закладах, а також в Міському гастроентерологічному центрі на базі міської клінічної лікарні № 8, Київському міському консультативно-діагностичному центрі.

Добавить комментарий