Спалах кору неминучий!?

инфекционные заболевания, корь, прививки, профилактика

ПРЕС-БРИФІНГ
«Спалах кору неминучий»
Київ, 22 травня 2008 року, прес-центр РБК, вул. Грушевського, 10

Група міжнародних експертів-медиків дійшла висновку, що спалах кору та краснухи неминучий майбутньої зими в Україні за умови тривалої затримки кампанії по елімінації вірусів.
Кампанія додаткової імунізації проти кору та краснухи в Україні, проведення якої було заплановане на 26 травня – 9 червня, призупинена спеціальним наказом Міністерства охорони здоров’я після висвітлення в ЗМІ непідтвердженого зв’язку між вакциною та трагічною смертю 17-річного юнака у Донецькій області минулого тижня.
Ведуча прес-брифінгу: «В Україні щодня вмирають 15-20 молодих людей (приблизно 6 з них – від інфекційних хвороб) незалежно від того, проводиться додаткова імунізація чи ні. Висловлюємо співчуття родині загиблого юнака. Влада розслідує причини трагічного випадку. Клінічні прояви та послідовність їх виникнення показують, що малоймовірна причина загибелі людини – імунізація.
Ірина Міхєєва – експерт ВООЗ, професор, Москва Росія. Кір, краснуха постійно реєструються в країні. Кожні 3-5 років спостерігається підйом захворюваності. У 2006 році зареєстровано 43 тис. випадків. Кір – дуже небезпечна хвороба, але завдяки щепленням значно знижується захворюваність. Люди забули вже, що кір небезпечне захворювання, особливо для дітей до року. У 2006 році захворіли саме нещеплені або погано щеплені люди. Малюки захищені материнським імунітетом, якщо у матері немає імунітету, дитина може захворіти.
Щеплення проти краснухи стали робити не так давно, захворюваність залишається високою. Наслідки хвороби вагітної жінки для її дитини – вроджені глухота, сліпота, ізольовані вади серця, вроджена катаракта, глаукома. Тому необхідна додаткова імунізація.
Ерік Лоран – спеціаліст Європейського Бюро ВООЗ. Ми забезпечили постачання в Україну якісних вакцин з Індії в достатній кількості. Вакцина пройшла контроль ВООЗ. Її використовують по всьму регіону (30 млн. дітей в регіоні), вакцина покриває 70% глобального ринку. В Україні щеплено вже 60 тис. дітей. Серйознних побічних дій не було, летальності не було. Вакцина безпечна, обладнання Інституту в Індіі відповідає найвищим вимогам. Ми можемо поїхати до Індії і ви переконаєтесь в цьому.
Драгослав Попович – представник ЮНІСЕФ. Спекуляції, суперечки, обговорення в ЗМІ віддають токсичністю. Це бентежить. Громадськість повністю втратить довіру до  імунізації. Єдине, що потрібно – повна підтримка з боку ЗМІ, сприяння охороні здоров’я. Вакцина не є вбивцею, вона, навпаки, захищає. У нас є моральні, етичні зобов’зання. Є 50 відповідних міжнародних конвенцій, угод.
Запитання: Чи проводилась масова імунізація в інших країнах? Чи зробили б ви щеплення своїй дитині?
Відповідь Д.Поповича.  Є притаманна Європі мета – ліквідація до 2010 року вірусів краснухи, кору. У 2006 році таку мету декларували 53 країни – члени Європейського Союзу. 11 країн вже провели кампанії масової імунізації за допомогою аналогічної вакцини. Звіти передані Україні. Я серб, працюю в Швейцарії, моя донька пройшла імунізацію.
Доповнення відповіді. Кампанії імунізації пройшли, наприклад, в Італії, Іспанії. Готуються до імунізаці Нідерланди. Інші країни обрали інші заходи – покращення системи охорони здоров’я.
Доповнення відповіді  — І.Міхєєва. В Росії в рамках діючої програми «Здоров’я» щеплення проходять молоді жінки моновакциною від краснухи.
Запитання: Яке відношення має американська організація CDС до України, чому вона є партнером ВООЗ у проведенні додаткової імунізації?
Відповідь Ніно Кетцуріані, експерта CDС, Атланта, США. Наша організація – федеральне агентство, яке існує вже 60 років, є світовим лідером в своїй галузі і не дивно, що запрошено до участі. Кір – серйозний біч для дітей. Віруси не мають кордонів. Ми створили мобілізацію «Партнерство проти кору». Партнерами цієї ініціативи є ООН, фонди, країни-донори.
Запитання: Чи призупинена імунізація цілком? Полтавська область продовжує імунізацію?
Відповідь Катерини Булавінової, спеціаліста Бюро ВООЗ в Україні. Спеціальним наказом МОЗ України імунізація призупинена до завершення розслідування випадку смерті юнака в Краматорську. Я, як педіатр, особисто взяла участь в огляді всіх госпіталізованих дітей. Медична служба міста спрацювала добре, госпіталізовано всіх дітей закладу. Поствакцинальних ускладнень немає. У деяких дітей температура тіла 37,0-37,2, як природна реакція на вакцинацію. Є прояви масової паніки.
Доповнення відповіді – Д.Поповича. Призупинена додаткова імунізація. Планова імунізація проводиться
Запитання: Вакцина нав’язана Україні. Чому було не дати гроші на закупку? Чому не проводився тендер?
Відповідь Д.Поповича. Тільки цей виробник був в змозі надати таку кількість доз вакцини одномоментно – 9 млн., інші могли надати тільки максимально 1,5 млн. доз. Тендер відбувся у ВООЗ – займаються цим постійно, організація забезпечує 137 країн світу.
Доповнення відповіді – К.Булавінової. В дитинстві вас всіх щепили. Вакцина – це не престижний автомобіль, не вбрання від Гуччі чи Версаче. Головне – це її безпека. Зараз протягом двох тижнів імунізовано 60 тис українських дітей.
Запитання: Чи готова ВООЗ відмовитись від додаткової імунізації в Україні, якщо буде доведено зв’язок імунізації зі смертю юнака?
Відповідь Діни Пфайфер – ВООЗ, Женева. Вакцина потрібна для захисту від хвороби. Можуть бути такі побічні прояви як висипання, один випадок на мільйон-півтора — анафілактичний шок. Біологічного пояснення того, що відбулось в Краматорську, не було.
Доповнення відповіді — К.Булавінової. Медична інформація свідчить, що немає зв’язку смерті з вакциною. Паніка в пресі призведе до повної втрати довіри до звичних щеплень від смертельно небезпечних хвороб – дифтерії, поліомієліту. Може це звучить пафосно, але це так. Подумайте про свою відповідальність за наслідки публікацій.
Доповнення відповіді Д.Поповича. Важливо у додаток до якісної вакцини мати стерильні шприци для імунізації – їх надано 9 млн. Професійні медичні працівники мають оглядати кожну дитину перед процедурою. Потрібно забезпечити проведення 90 тис. сеансів імунізації. Має бути забезпечена наявність протишокової терапії при виконанні процедури.

В кулуарах обговорення продовжено. І.Міхєєва розповіла, що з місією ВООЗ протягом лютого ц.р. разом з експертом ВООЗ з Турції перевіряла готовність лікувально-профілактичних закладів Донеччини до додаткової імунізації.  Її точка зору: медики працюють на місцях дуже добре («подвижники»), але підтримка керівництва недостатня. Порадила слідкувати за публікаціями в російськомовному науковому журналі «Бюллетень вакцинации», його версія есть в Сети.

One thought on “Спалах кору неминучий!?

  • ..любому фармацевту и хоть сколько нибудь себя уважающему медику известно что есть препараты изготовленные в индии..вакцина делалась в индии,там где недавно научились руки мыть…не удивительно что появились случаи…интересующийся проблемой прививок человек,читающий мнения не только наших фарм торгашей готовых убить страну ради денег,но и зарубежных врачей специалистов…будет иметь свое мнение-отличное от навязываемого псевдодобродеятелями…

Добавить комментарий