Декларація незалежності від тютюну, або як КИНУТИ ПАЛИТИ!

Здоровье, Я бросаю курить

Ніхто не в змозі переконати курця кинути курити. Це рішення приймають самостійно, усвідомлюючи, що для перемоги знадобляться зусилля та рішимість.
Знайомимо з 15 кроками відмови від куріння – програмою, яка допомогла багатьом людям у світі. Необхідно усвідомити, що куріння – умовний рефлекс, якого необхідно позбутися. Пригадайте собаку Павлова, яка виділяла шлунковий сік не на їжу, а на дзвоник. Своїх дзвоників – всього, що нагадує куріння, ви маєте позбавитись, уникати ситуацій, провокуючих бажання взяти сигарету. Програма розрахована на один тиждень і складається з 15 кроків, які потрібно виконувати кожен день.
1. ЗОСЕРЕДЖЕННЯ
Зосередьтеся на успішному завершенні справи, пригадайте себе вільним від звички, подумайте про щастя бути незалежним. Зверніться подумки до вищих сил і попрохайте допомоги.
2. УНИКАТИ СПОКУСИ
Негайно позбавтеся всього, що нагадує куріння. Вам потрібно знищити всі сигарети, сірники, попільнички, вичистити одежу, прибрати в домі, автомобілі. Не забувайте, що всі п’ять органів чуттів (зір, слух, смак, нюх, чуття дотику) можуть включити дзвоник.
3. ПРИГОТУВАННЯ
Це важливий крок, коли ви набудете знань про метод і свої майбутні дії, а також придбаєте все необхідне для того, щоб виконати кожні 15 пунктів протягом дня.
Ввечері, коли лягаєте спати, як тільки можливо яскравіше уявіть себе здоровим та вільним від тютюну: енергійним, рухливим, високопрацездатним, красивим. Далі, також у думках, повільно проговоріть, чому Ви бажаєте звільнитись від куріння. Переконуйте себе у непохитності своїх бажань та намірів. Робіть цю вправу кожен день, коли лягаєте спати. Моделюйте таким чином свою поведінку на наступний день, в разі невдачі – проаналізуйте помилки. Настроюйте себе жити без тютюну, без хвороб.
4. ЧИСТКА ЗУБІВ
Відразу після пробудження необхідно швидко встати, піти до ванної кімнати, почистити зуби, а також прополоскати порожнину рота відваром м’яти. Це необхідно, щоб повністю змінити смакові відчуття, не дати включитися першому дзвонику.
5. СНІДАНОК
Чи снідаєте ви кожен день? Ці сім днів і надалі ви повинні з’їдати здоровий поживний сніданок для доброго початку дня. Щоб звільнитись від продуктів розпаду тютюну, додати сил організму, потрібно насичувати його енергетичними речовинами. Самопочуття значно поліпшиться.
6. ГРЕЙПРУТОВИЙ СІК, ВІТАМІН С.
Незалежно від того, що будете їсти на сніданок, Ви маєте завершити його склянкою холодного грейпфрутового соку. Коли в роті ви почуєте незнайомий смак, це зніме черговий дзвоник. Цей сік має чудову особливість – великий вміст вітаміну С, а це найліпша субстанція для очистки крові від продуктів розпаду нікотину. Нікотин знижує вміст вітаміну С в крові та інших рідинах організму. Навпаки, вітамін С позбавляє від нікотину. Коли людина кидає курити в звичних умовах, очищення займає 2-4 тижні. Великі дози вітаміну С відновлять організм за кілька  днів. Тому приймайте ще таблетку вітаміну С після кожного прийому їжі (3 рази по 500 мг на день).
7. ЧИСТКА ЗУБІВ ПІСЛЯ КОЖНОГО ПРИЙОМУ ЇЖІ.
Чистити зуби та полоскати зубним еліксиром обов’язково, незалежно від того, де ви їсте – в школі, чи на роботі. Це усуває бажання закурити після прийому їжі.
8. ЗАКУСКИ
Ви боїтесь набрати додаткові кілограми, кидаючи курити? Бажання перекусити  потрібно використати собі на користь. Проблема в тому, не скільки їсти, а що. Вживання овочів та фруктів знімає бажання перекусити. Їжте нарізане яблуко, моркву, сиру різану цвітну капусту, ізюм, горіхи, виноград, сонячне насіння. Все це має знаходитись під рукою, щоб не виникало бажання з’їсти калорійні, але малокорисні продукти.
9. НІЯКОГО КОФЕ, ЧАЮ, АЛКОГОЛЮ
Всі перелічені продукти можуть спровокувати бажання закурити, тому виключаються з раціону на цей тиждень.
10. ДРУЖНЯ ПІДТРИМКА
Вам потрібна допомога. Не приховуйте своїх зусиль кинути курити, говоріть про це в сім’ї, на роботі, в школі.   Люди будуть намагатися підтримати Вас. Знайомих курців попросіть не курити у Вашій присутності, спокійно пояснивши, що виконуєте вимоги своєї програми відмови від куріння.
11. ДОПОМОЖИ ІНШИМ У ВІДМОВІ ВІД КУРІННЯ
Носіть із собою 15 пунктів програми, щоб показати друзям і поділитися з ними досвідом, допомогти і їм кинути курити.
12. РОЗМІЩЕННЯ ЗНАКІВ, СИМВОЛІВ
Це гарний спосіб пам’ятати про взяті на себе обов’язки. Розмістіть обрані Вами знаки там, де стояла попільничка, на дзеркалі, телевізорі, в кімнатах, в машині, на роботі.
13. ПОСТІЙНА ЗАЙНЯТІСТЬ
Заздалегідь продумайте свої дії на тиждень. Будьте постійно чимось зайняті. Нудьга та байдикування провокують дзвоники. Робіть все, крім переглядання телепередач. Частіше прогулюйтесь на свіжому повітрі. Ви здивуєтесь, як легко це відключає бажання курити.
14. ДІЇ В КРИТИЧНІ МОМЕНТИ
Протягом тижня можуть бути моменти, коли Вам буде потрібно застосувати спеціальний засіб для відключення бажання закурити. Одним з них є нескладні дихальні вправи. Вони діють негайно, тому що їх виконання в 5 разів збільшує надходження кисню в мозок.
Потрібно цілком видихнути повітря з легень, потім після кількасекундної затримки дихання наповнити їх свіжою порцією повітря. Так зробити 3 рази. Може трохи закрутитися голова, тому не робіть вправи, ведучи автомобіль. Глибоке дихання може спровокувати кашель, не бійтеся цього.
Бажано також завжди мати з собою сік грейпфрута та запас соку в холодильнику.
15. ПОДЯКА
Коли день приходить до завершення, подумайте, чого Ви досягли, подумки віддячте тих, хто Вам допомагає.
Тримайтесь до кінця кожного дня і тиждень мине непомітно.
Виконуйте повністю кожні 15 пунктів щоденно і досягнете УСПІХУ

Добавить комментарий