Всесвітній день боротьби з гіпертонією – 17 травня 2014 року

гіпертонія, профилактика

Низька фізична активність є одним із найбільш поширених і стійких факторів поганого стану здоров’я в світі. Рівень фізичної активності вважається недостатнім, якщо знаходиться нижче рекомендованого мінімального рівня, який складає для дорослих 150 хвилин помірної або 75 хвилин інтенсивної аеробної фізичної активності на тиждень або еквівалентне поєднання помірних та інтенсивних навантажень. За даними ВООЗ, низька фізична активність є одним з головних факторів ризику смертності. В половині країн-членів ВООЗ поширеність низької фізичної активності населення  становить 30%, а в деяких регіонах перевищує 40%. На сьогодні на долю цього фактору припадає в середньому 3,2 млн. смертельних випадків і більше 69 млн. років життя з інвалідністю щорічно.

Низька фізична активність – складне багатофакторне явище. Психосоціальні та пов’язані зі станом здоров’я фактори підривають здатність людей регулярно займатись фізичними вправами. Крім того, висока інтенсивність дорожнього руху, загазованість вулиць можуть стримувати бажання займатись на свіжому повітрі. На жаль, роз’яснення фахівцями користі для здоров’я фізкультури не завжди  стимулює до активних дій. Можливо, більш надійно заохотити до регулярних занять може хороший настрій, дружні стосунки в оздоровчій групі, спортивні досягнення серед людей свого віку. Саме таку користь від занять в групі отримують підопічні заслуженого тренера України Олександра Шимка. Двічі на тиждень, в красивому парку ім. Т.Г.Шевченка, під музику люди різного віку інтенсивно ходять з посмішками на обличчях. Техніку оздоровчої спортивної ходьби розробив сам тренер. Спортивна ходьба підходить всім, незалежно від віку. Біг – це доволі сильний стрес для організму. Його не рекомендують при проблемах з суглобами, серцем. Ходьба не має протипоказань. Роблячи один крок, людина включає в роботу 346 м’язів, які мов додаткові серця, інтенсивно перекачують кров, насичують тканини киснем та поживними речовинами, виносять шлаки та токсини. Завдяки регулярним фізичним навантаженням з вираженими спіральними рухами тіла посилюється обмін речовин, згорає зайвий жир. Олександр Мусійович з урахуванням діагнозу, кожному індивідуально призначає додаткові вправи, які в комплексі з ходьбою нормалізують стан здоров’я. Він часто шуткує, називаючи своїх учнів «СТБ» — вони приходять до нього старими, товстими, болящими, а вже через декілька місяців стають стрункими, тонкими та бадьорими. Стимулом для початку занять стає радість руху, краса тіла, звільнення від хвороб, психологічне розвантаження.

Раціон харчування суттєво впливає на розвиток серцево-судинних захворювань. Високий рівень вживання з їжею насичених жирів, трансжирів, холестерину, низький рівень вживання фруктів, овочів і риби підвищує ризик виникнення атеросклерозу, ішемічної хвороби серця. Ще одним ключовим моментом у подоланні гіпертонічної хвороби є зниження вживання харчової солі. Кількість вживаної харчової солі є важливим показником, який визначає рівень артеріального тиску і серцево-судинний ризик в цілому. Відповідно до рекомендацій ВООЗ для запобігання розвитку серцево-судинних захворювань кількість харчової солі для дорослої людини на день не повинна перевищувати 5 грам, в ідеалі має становити не більше 2 грамів. Велика кількість солі в хлібі, інших продуктах харчування дозволяє не солити страви додатково. Прибічники безсольової дієти відмічають значне покращення стану при гіпертонічній хворобі і насолоду відчувати справжній смак продуктів харчування, який ми звикли перекривати сіллю.

Тютюнокуріння йде рука об руку з гіпертонічною хворобою.  Кожна сигарета підвищує артеріальний тиск на 20 одиниць ртутного стовпа, тому що нікотин має судиннозвужувальну дію. Крім того, окис вуглецю тютюнового диму травмує внутрішню поверхню судин, провокуючи їх атеросклеротичні зміни.

Добавить комментарий