Всесвітній день боротьби зі СНІДом – 1 грудня 2013 року

ВІЛ/СНІД, профилактика, свята

«Досягнення нульової відмітки. Нуль нових випадків ВІЛ-інфекції. Нуль дискримінації. Нуль смертей внаслідок СНІДу»

world-aids-dayТема Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом у 2011-2015 роках відбиває рішуче прагнення людства звільнитись від тягаря пандемії, сприяти прогресу профілактики, доступності лікування для всіх, хто його потребує. У 2013 році Всесвітня кампанія була спрямована на покращення доступу до послуг з профілактики, лікування та догляду  для підлітків (10-19 років) – групи, яка залишається вразливою до ВІЛ-інфікування, незважаючи на докладені на сьогоднішній день зусилля. У глобальних масштабах підлітки піддаються підвищеному ризику інфікування ВІЛ статевим шляхом і в результаті вживання ін’єкційних наркотиків.

Епідемія ВІЛ-інфекції є вагомим чинником негативного впливу на трудоресурсний потенціал України. Епідемічна ситуація характеризується широким поширенням ВІЛ-інфекції серед представників всіх груп населення з переважним ураженням осіб працездатного віку, зміною основного шляху передачі ВІЛ з парентерального на статевий. За період з 1987 року по 2013 рік (9 місяців) серед громадян України зареєстровано 239412 ВІЛ-позитивних осіб, 64625 хворих на СНІД та 31351 померлих від захворювань, зумовлених СНІДом. Не обійшла епідемія і дітей: 1283 дитини захворіли на СНІД та 336 з них померли.

Епідемічна ситуація в Києві залишається складною. Станом на 1 жовтня основні показники в столиці перевищили середні по Україні. За даними Київського міського центру профілактики та боротьби зі СНІДом, з моменту виявлення першого випадку ВІЛ-інфекції у 1987 році в м. Києві офіційно зареєстровано 13537 випадків ВІЛ-інфекції. Померло за період епідеміологічного нагляду 1510 ВІЛ-інфікованих осіб, з них від хвороб, обумовлених СНІДом – 1313 осіб. Показник поширеності ВІЛ-інфекції в м. Києві збільшився і становить 340,9 на 100 тис. населення (2012 р. – 308,9). Показник поширеності СНІДу — 62,9 на 100 тис. населення (2012 р.- 53,3). Якщо у 2007 році частка зареєстрованих випадків зі статевим шляхом інфікування складала 37,5%, то у 2013 році цей показник дорівнює вже 58%. Приріст кількості випадків інфікування внаслідок ризикованої статевої поведінки відбувся переважно за рахунок чоловіків.

Станом на 1 жовтня 2013 р. на диспансерному обліку в центрі СНІДу перебуває 9697 ВІЛ-інфікованих громадян, в тому числі 29 іноземних громадян, що мешкають в Києві. Під спостереженням знаходиться 563 дитини віком до 14 років, з яких 158 мають встановлений діагноз ВІЛ-інфекції, решта 405 дітей віком до 18 місяців, народжені від ВІЛ-інфікованих матерів, перебувають на клініко-лабораторному моніторингу до остаточного визначення ВІЛ-статусу. З діагнозом СНІД на обліку перебуває 1775 осіб, в тому числі 50 дітей.

Епідемія ВІЛ/СНІДу зберігає притаманну їй особливу статеву структуру, де переважає частка чоловіків, що обумовлено поширенням практики вживання наркотиків саме серед чоловічого населення. У поточному році частка жінок становить лише 36,5%, причому 76,4% з них інфікувались статевим шляхом.

Вікова структура осіб з вперше встановленою ВІЛ-інфекцією поступово змінюється в бік зростання випадків серед осіб, старших за 50 років та зменшення серед осіб 15-24 роки. Сучасна хвороба вже не є відображенням «підлітка з поганими звичками», а є інфекційним захворюванням з хронічним перебігом, яке поширене у всіх вікових групах громадян.

Для значної кількості киян, які живуть з ВІЛ, їхній статус залишається невідомим. За оцінками експертів, лише кожен другий з числа ВІЛ-інфікованих, знає про свій ВІЛ-статус. Проблемою залишається також відмова від медичного спостереження, що створює реальну загрозу для життя людини.

Як відомо, основною ко-інфекцією та причиною смерті у хворих на СНІД у м. Києві, як і в цілому по Україні, залишається туберкульоз. За 9 місяців 2013 року частка летальних випадків, що обумовлені поєднаною інфекцією туберкульоз/ВІЛ, серед загальної кількості померлих від СНІДу складала 56,4%. Ризик розвитку туберкульозу у хворих на ВІЛ-інфекцію є найменшим за умови диспансерного спостереження. Пізня діагностика ВІЛ-інфекції в більшості випадків призводить до захворювання на туберкульоз.

Станом на 1 жовтня 2013 року антиретровірусну терапію в центрі СНІДу отримували 3420 осіб. Таке лікування для всіх, хто його потребує, а також впровадження програми замісної підтримувальної терапії для споживачів ін’єкційних наркотиків впливає як на рівні показників захворюваності на СНІД, так і на смертність від СНІДу.

Ввикористані матеріали Київського міського центру профілактики та боротьби зі СНІДом Київської міської клінічної лікарні №5.

Добавить комментарий