День попередження самогубств

Здоровье, профилактика, самогубство

78px-Hangmans_Noose10 вересня 2013 року відмічається День попередження самогубств. За даними ВООЗ щороку 900 тисяч осіб на землі помирають від самогубств. Рівень смертності складає 16 осіб на 100 тисяч населення, або одна людина кожні 40 секунд. У розвинених країнах світу самогубства входять в трійку провідних причин смерті серед осіб у віковій групі 15-44 років і другою за частотою причиною смерті у віковій групі 10-24 років.

Згідно офіційних даних, в Україні на 100 тис. населення  здійснюється більше, ніж 20 завершених самогубств. Рівень самогубств серед самотніх людей значно вищий, ніж серед тих, хто перебуває в шлюбі і проживає з сім’єю. Безробітні також відносяться до групи ризику по відношенню до суїцидів. Велику роль у ґенезі суїцидальної поведінки  відіграють, окрім соціальних, і медичні фактори і найбільш значимою є залежність від психоактивних речовин (алкоголю і наркотиків). При приблизно рівних показниках самогубств серед хворих на хронічний алкоголізм в міській та сільській популяції, відмічається суттєва різниця цього показника серед осіб, залежних від наркотиків. Показник самовбивств серед залежних від наркотиків в сільській місцевості катастрофічний (322,6 на 100 тис. населення) і перевищує в 1,8 рази аналогічний показник в містах (177,8 на 100 тис. населення.

Рівень суїцидів серед психічно хворих людей та інвалідів також дуже високий. Цьому сприяє соціальна ізоляція, прогресуюче постаріння населення.

В світі і в нашій країні набирає сили рух на захист цінностей психічного здоров’я. Він об’єднує різних людей, громадські організації, державні структури, ініціює важливі рішення в сфері захисту прав психічно хворих людей, гарантії їх належного лікування, реабілітації, проведення пропагандистських заходів подолання дискримінації та стигми по відношенню до людей з психічними відхиленнями.

На базі Київського міського психоневрологічного диспансеру №5 організовано цілодобовий безперервний  «Телефон довіри» 456-17-02 456-17-25, де працюють досвідчені спеціалісти — психіатри і  психотерапевти, які в змозі встановити контакт з абонентом, вислухати і надати необхідну допомогу, а при необхідності — направити до амбулаторно-поліклінічної установи, де психотерапевтичний вплив буде закріплений навичками самоконтролю та самокорекції. По вказаним телефонам можна звернутись при стресах, кризових станах, тяжких переживаннях.

На базі Київської міської психоневрологічної лікарні № 2 (вул. Миропільська, 8, тел. реєстратури 543-86-34) діє кабінет соціально-правової допомоги, який входить до складу диспансерного відділення. Допомога надається хворим та членам їх сімей для взаємодії та співпраці з судами, органами міліції, місцевого самоврядування, опіки та піклування, соціального захисту, з громадськими організаціями соціальної спрямованості. Ведеться база даних організацій, які надають допомогу психічно хворим людям, особам, які опинились в складних життєвих обставинах. Наводимо деякі з них.

  1. Центр правової безоплатної допомоги киянам, які опинились в складних життєвих обставинах, контактний тел.:  0800-213-103.
  2. Київський центр соціальної адаптації престарілих, інвалідів та інших осіб, які не мають певного місця проживання (для чоловіків), село Ясногородка Вишгородського району Київської області. Контактний тел.: 067-246-23-49; 067-409-30-10. Організація допомагає тим, хто раніше проживав в місті Києві з метою реінтеграції в суспільне життя. Термін проживання — до 9 місяців, потрібні результати флюорографічного та деяких лабораторних обстежень, путівка з Департаменту соціальної політики КМДА, контактні тел.: 408-93-31, 408-01-61.
  3. Будинок соціального піклування з відділенням нічного перебування та соціальним готелем (вул. Суздальська 4/6) для громадян без визначеного місця проживання і тих, хто опинився в екстремальній ситуації. Послуги: надання юридично-правової, психологічної, побутової допомоги, сприяння у встановленні особи, відновлення документів і паспортизація, допомога у працевлаштуванні. Установа опікується особами, які здатні самі себе обслуговувати. Контактний тел.: 404-08-99. Філія організації знаходиться за адресою: пров. Лобачевського, 8а, тел. 591-54-40.
  4. Спеціалізовані будинки для ветеранів війни і праці, громадян похилого віку та інвалідів (вул. Будищанська, 4; вул. Котельнікова, 32/11). Контактні тел.: 450-75-40, 533-50-67, 530-59-45, 530-66-00.
  5. Київський міський Центр соціально-психологічної допомоги, надає соціальні послуги особам, які опинились в складних життєвих обставинах, Контактний тел.: 566-15-48.
  6. Найбільш задіяним в наданні соціальної допомоги психічним хворим в м. Києві є спеціалізоване відділення соціальної допомоги вдома інвалідам з психічними захворюваннями. Контактний тел.: 450-89-29.

Корисно знати, що в кожному районі міста функціонують управління та органи соціальної спрямованості: управління праці та соціального захисту населення, Опікунські ради, Центри зайнятості, відділи соціального забезпечення (СОБЕС), відділи житлових субсидій, територіальні центри соціального обслуговування пенсіонерів та одиноких непрацездатних громадян, служби у справах дітей. Інформацію про вказані структури можна отримати в районних державних адміністраціях.

Люди мають бути більш уважними одне до одного. Майже завжди є тривожні попереджувальні знаки проявів депресії, тривожності, суїцидальної поведінки. Більшість самовбивць повідомляють оточуючим про свої наміри. Тому до всіх погроз такого роду потрібно відноситись серйозно, а люди, які здійснювали спроби суїциду, мають отримувати належне лікування та підтримку.

Використані матеріали дослідження Донецького національного медичного університету ім. М.Горького МОЗ України

 

Добавить комментарий