Всесвітній день боротьби зі СНІДом — 1 грудня 2010 року

ВІЛ/СНІД

Девіз у 2008-2010 роках «Зупиніть СНІД. Виконайте обіцянки»

Вирус СПИДа под микроскопомЗ моменту виявлення першого випадку ВІЛ-інфекції у 1987 році до 1 жовтня ц.р. в Києві офіційно зареєстровано 9541 випадок ВІЛ-інфікування. Померло від СНІДу за цей час 777 осіб. Під диспансерним наглядом в Київському міському центрі профілактики та боротьби зі СНІДом перебуває 7213 осіб, в тому числі 1024 – з встановленим діагнозом СНІД. Показник захворюваності в столиці майже в півтора рази вищий, ніж в Україні в цілому, але темп приросту захворюваності, а також смертності, починаючи з 2008 року, поступово знижуються. Питома вага позитивних результатів при добровільному тестуванні також має тенденцію до скорочення. На сьогодні в столиці щодня реєструється 9 позитивних результатів тестування на ВІЛ та 3 нових випадки встановленого діагнозу. При цьому кожен другий виявлений випадок ВІЛ-інфекції серед дорослих – вже на стадії СНІДу. Питома вага занедбаних випадків хвороби у структурі загальної захворюваності щорічно зростає та, як наслідок, збільшується кількість смертельних випадків, не дивлячись на доступність антиретровірусної терапії.

Кабінети довіри, створені в різних районах міста, виконують все більше тестувань на ВІЛ-інфікованість і цілком виправдовують свою назву: якщо у 2000 році до їх послуг звернулись 1400 осіб, то тільки за 9 місяців ц.р. кількість клієнтів становила вже 25 тисяч. Споживачі ін’єкційних наркотиків  традиційно уникають контактів з медичними працівниками і п’ять років тому серед обстежених вони складали трохи більше половини, в ц.р – вже 82%. Це свідчить про високий авторитет персоналу кабінетів довіри, який стоїть на першому рубежі захисту населення міста від ВІЛ-інфікування і всіляко сприяє добровільному тестуванню. Величезну роботу в цьому напрямку виконують міжнародні та громадські організації.

Джерело ВІЛ-інфекції – тільки людина. Шляхи передачі інфекції — парентеральний, тобто через кров, статевий та вертикальний — від матері до дитини. В Києві їх внесок у ц.р. — 59%, 39%, 2%, відповідно.  Статевий шлях передачі все більше поширюється і це дуже непокоїть фахівців, тому що епідемія вийшла за рамки маргінальних прошарків суспільства і ВІЛ-інфіковані люди різного віку зустрічаються в цілком зовнішньо благополучних сім’ях, трудових колективах. Використання презервативів вважається найбільш ефективним засобом запобігання передачі інфекції статевим шляхом.

Безпосередньо після інфікування виникає гостре короткочасне захворювання з грипоподібними проявами: розбитістю, підвищенням температури, слабкістю, проносом, різного роду висипами. Антитіла до вірусу імунодефіциту людини починають вироблятись через 45 днів після зараження і виявляються за допомогою тестів в середньому тільки через півроку. ВІЛ-інфіковані – зовнішньо здорові люди, в цей ранній період не знають, що вони заражені і можуть бути джерелом інфекції для інших людей. Це дуже важливо знати для профілактики інфекції. Наступна стадія – безсимптомного носійства, яка триває 4-5 років, а якщо людина веде здоровий спосіб життя, то і 10-12 років. Третя стадія проявляється збільшенням лімфатичних вузлів і сигналізує як лікарю, так і хворому про необхідність детального обстеження. В четвертій стадії імунна система людини руйнується, розвиваються так звані опортуністичні інфекції та новоутворення, що і обумовлює специфіку у кожного хворого клінічної картини СНІДу. В цей період антитіла з крові людини зникають і тест на ВІЛ дає, як і на початкових стадіях, негативну відповідь. Це другий ключовий момент для профілактики захворювання. Імунну недостатність у ВІЛ-інфікованих людей, які почуваються добре, можливо визначити лабораторними тестами вірусного навантаження і значного зниження кількості клітин крові СD4.

Рішенням Київради № 1266/4704 від 15 липня 2010 року затверджена міська цільова програма з профілактики ВІЛ-інфекції та подолання епідемії на 2010-2013 роки, яка передбачає забезпечення вільного доступу до консультування та безоплатного тестування на ВІЛ-інфекцію різних категорій населення, розширення мережі кабінетів довіри, створення умов для отримання лікування, догляду та підтримки. Управління та служби КМДА поряд із неурядовими організаціями об’єдналися з метою забезпечити протистояння тиску епідемії, зберегти здоров’я кожній людині та надати їй необхідну допомогу. Спеціалізовану медичну допомогу інфікованим та хворим надає Київський міський центр профілактики та боротьби зі СНІДом на базі Київської міської клінічної лікарні № 5. Всі пацієнти, яким показана антиретровірусна терапія, мають доступ до лікування: протягом 9 місяців ц.р. її отримували 1605 пацієнтів, що в 20 разів більше, ніж 4-5 років тому. В умовах стрімкого поширення ВІЛ-інфекції кожна людина має право знати свій ВІЛ-статус, адже це перший крок до профілактики, отримання своєчасної та ефективної медичної допомоги, соціальної та психологічної підтримки. Сьогодні, завдяки створенню у м. Києві задовільних умов для забезпечення надання консультативно-діагностичних послуг та спеціалізованої медичної допомоги ВІЛ-позитивним громадянам, 1600 киян, які за станом здоров’я вже потребують лікування, мають можливість його отримувати у повному обсязі. Щодня з метою обстеження на ВІЛ до Кабінетів Довіри Київського міського центру профілактики та боротьби зі СНІДу звертаються понад 200 киян. Це перший та найважливіший крок до збереження свого здоров’я, оскільки під час тестування кожна людина має можливість не тільки визначити ВІЛ-статус, але й більше дізнатися про ВІЛ/СНІД, можливі ризики та шляхи запобігання інфікування. Пройти безкоштовно консультування та тестування на ВІЛ можна у Кабінетах Довіри за такими адресами:

вул. Відпочинку, 11 тел. 409-20-80;

вул. Трьохсвятительська, 7 тел. 279-48-38;

вул. Бориспільська, 30 літ. А;

вул. Висоцького, 8 тел. 361-02-93.

Добавить комментарий