Всесвітній тиждень грудного вигодовування 1-7 серпня | Всемирная неделя грудного вскармливания 1-7 августа

вигодовування, Здоровье, профилактика, репродукция, родителям, харчування

oduvan.jpgГрудне вигодовування – найвище втілення почуття любові, прихильності, взаєморозуміння матері і дитини. Воно вважається золотим стандартом фізіологічного росту і психоемоційного розвитку немовлят, формування психоемоційної єдності з матір’ю, фізіологічного продовження харчування плода в утробі матері після народження. Таке природне годування попереджає розвиток в майбутньому серйозних ендокринних, алергічних захворювань, інфекцій дихальних шляхів, шлунково-кишкових розладів.
Всесвітній тиждень грудного вигодовування проводиться 1-7 серпня більше, ніж в 120 країнах для стимулювання грудного вигодовування та покращення здоров’я дітей в усьому світі. Всесвітня організація охорони здоров’я націлює країни-учасниці на впровадження такої громадської політики і підтримки матерів, яка б забезпечила вигодовування груддю не менше 60% новонароджених до досягнення ними 6-місячного віку. Для втілення в життя принципів грудного вигодовування перебудовується робота родопомічних закладів відповідно до ініціативи «Лікарня, доброзичлива до дитини». Таке звання надається закладу, в якому створено всі умови для успішного грудного вигодовування. Дитину з перших хвилин після народження прикладають до грудей матері, яка перебуває з немовлям у спільній палаті цілодобово. Дитина вигодовується за потребою, а не за графіком, в пологовому закладі відсутні пляшечки з сосками та пустушки, неможливе використання або розповсюдження безкоштовних штучних сумішей. Саме «Спостереження за дотриманням правил» стало девізом проведення щорічних акцій підтримки грудного вигодовування. Вже більше 60 країн світу законами закріпили всі або більшість з Міжнародного зводу правил збуту замінників грудного молока.
В Україні і місті Києві діє програма з підтримки грудного вигодовування дітей. В усіх пологових стаціонарах, підпорядкованих Головному управлінню охорони здоров’я та медичного забезпечення, немовлята від народження знаходяться спільно з матерями, що дає можливість своєчасно розпочати та успішно продовжувати грудне вигодовування. Сертифікат «Лікарні, доброзичливої до дитини», отримали та підтвердили міські пологові будинки № 1 та № 3. Створено Міський Центр підтримки лактації та грудного вигодовування на базі пологового будинку № 2. Завданням Центру є контроль та  координація дій медичних працівників по впровадженню програми, а також навчання населення.
Налагоджено консультування батьків за довідковим телефоном 0-83 з питань грудного вигодовування та періоду новонародженості. Консультування здійснюється по середах з 14.00 до 16.00. Про виступи спеціалістів-неонатологів повідомляє радіо «Голос Києва».
Ключові ідеї щодо грудного вигодовування, сформульовані провідними світовими медичними організаціями, наступні:
1. Грудне молоко є єдиною і найкращою їжею, яка потрібна дитині протягом перших 4-5 місяців життя. Немає потреби давати жодної іншої їжі чи напою, навіть води. Якщо зважування здорової дитини показує, що вона недостатньо набирає вагу, можливо дитину треба частіше годувати, щонайменше дванадцять разів на добу. Годування має тривати, як мінімум, 15 хвилин. В один прийом їжі дають одну грудь, залишки не зціджують.
2. Жінки, які мають деякі вірусні інфекції (ВІЛ, цитомегаловірус), можуть передати їх дітям під час вагітності, пологів, або через годування грудним молоком. Інфіковані жінки або ті, хто має певні підозри, повинні звернутися до медичних працівників, зробити відповідні тести та отримати консультації щодо грудного вигодовування та догляду за дитиною.
3. Новонароджені немовлята повинні бути біля матері. Починати годувати груддю слід з першої години життя і стільки, скільки захоче дитина. Молозиво, густа жовта молочна речовина, яка виробляється у матері в перші кілька днів після пологів, є найкращою їжею для новонароджених. Якщо пологи відбуваються у пологовому будинку, мати має право вимагати, щоб її дитину розмістили поряд з нею в її палаті для постійного перебування, і щоб дитина не отримувала ніякого додаткового дитячого харчування чи води.
4. Часте годування сприяє збільшенню виділення молока. Кожна матір може годувати новонароджену дитину своїм молоком за умови, що вона годує дитину виключно грудним молоком, дитина перебуває в зручному положенні і добре прикладена до грудей, якщо дитина їсть стільки, скільки хоче, включаючи нічний час. Матері необхідна підтримка досвідченої чи близької людини для того, щоб перебороти невпевненість та попередити можливі проблеми, а також допомога з веденням домашнього господарства.
5. Годування грудним молоком допомагає захистити немовлят та дітей від багатьох хвороб. Це також створює особливий зв’язок між матір’ю та дитиною.
6. Якщо жінка не може годувати дитину своїм молоком, немовля необхідно годувати із звичайної чистої чашки зцідженим грудним молоком або його замінником. Можна годувати дитину з пляшечки, але за умови, що пляшечку і соску перед використанням ретельно вимили та прокип’ятили.
7. За 4-5 місяців діти потребують додаткової їжі, але годування грудним молоком повинно продовжуватись до другого року життя.
8. Жінка, яка працює далеко від дому, може продовжувати годувати дитину грудним молоком, якщо вона буде це робити якомога частіше протягом того часу, який проводить з дитиною.
9. Годування виключно грудним молоком гарантує жінці з вірогідністю 98% захист від запліднення протягом 6 місяців після народження дитини за умови, що її місячні не розпочалися знову, і якщо вона годує дитину виключно грудним молоком вдень і вночі, і якщо дитина не отримує жодної іншої їжі, напою чи соски. Грудне вигодовування сприяє профілактиці у жінок мастопатій, пухлин молочної залози та онкологічних захворювань матки і яєчників у майбутньому.
Дуже негативно впливає на  якість материнського молока куріння, вживання алкоголю, інших токсичних речовин. В одному літрі грудного молока матері, яка курить, міститься до 0,5 мг нікотину, воно має неприємний присмак та запах, тому дитина часто відмовляється від груді або в’яло смокче, молоко передчасно зникає. Взагалі, токсичні речовини містяться в молоці в більших концентраціях, ніж в крові матері.
Користуючись нагодою, нагадуємо молодим жінкам про необхідність при плануванні вагітності зробити аналіз сечі на вміст йоду. Цей показник слугує своєрідним індикатором, допомагає своєчасно виявити дефіцит і, завдяки призначеному лікуванню йодними препаратами, вже протягом кількох тижнів поповнити запаси йоду в організмі жінки, що забезпечить потреби майбутньої дитини, її нормальний інтелектуальний розвиток. Аналіз можливо зробити в Київському міському ендокринологічному центрі, вул. Рейтарська, 22, тел. 272-39-19. В побуті користуватись необхідно тільки йодованою сіллю.

Добавить комментарий