Всесвітній день без тютюну — 31 травня

залежність, Здоровье, профилактика, репродукция, родителям, Сердце, тютюнозалежність, Я бросаю курить

Девіз дня: «Юність, вільна від тютюну»

conacblonde.jpgВ Україні впроваджується програма «Дитяча онкологія», дія якої розрахована до 2010 року. Подолання страшної хвороби неможливе без усвідомлення суспільством впливу куріння батьків на формування певної частини онкологічних захворювань дітей.
В структурі дитячої онкологічної захворюваності в Києві перше місце займає лейкемія, друге – злоякісні лімфоми, наступні – кісток та сполучних тканин, головного мозку.
Детальний огляд наукової літератури, присвячений взаємозв’язку куріння батьків та онкологічних захворювань у їх дітей, здійснили автори книги «Табак и здоровье» Т. Андреєва та К. Красовський. Вони відмічають, що десятки хімічних речовин з канцерогенними властивостями, які містяться в тютюновому димі, присутні в сечі новонароджених немовлят, матері яких курили під час вагітності. У таких дітей суттєво змінюються показники імунного захисту, обумовлюючи як онкологічні захворювання, так і схильність до інфекційних захворювань. Показано, що куріння будь-кого з батьків протягом вагітності супроводжується більш високою імовірністю виникнення всіх видів дитячого раку разом узятих, а також злоякісних новоутворень у молодих дорослих, і навіть у людей зрілого віку.
В цілому результати досліджень, присвячених взаємозв’язкам між курінням батьків та розвитком злоякісних пухлин у дітей, достатньо суперечливі, тому що батьки схильні приховувати свої шкідливі звички, коли йде мова про науковий аналіз причин виникнення хвороби у їх дітей. Тим не менш, доведено, що материнське куріння в півтора рази підвищує ризик лімфоми, гострого лейкозу, пухлини Вілмса. Значно зростає ризик при курінні матері в першому триместрі вагітності. Механізми виникнення хвороб пов’язані з ушкодженням генетичних структур статевих клітин.
Виявлено вплив інтенсивності куріння батька на розвиток злоякісних новоутворень у дітей, головним чином пухлин мозку і лімфоми. Викурювання 20 сигарет на день підвищує ризик захворіти для дитини на 30%, 40 сигарет – на 60%. На основі Оксфордського дослідження двох з половиною тисяч дітей з різними формами рака, вважається, що за рахунок куріння батька виникло 14%  випадків хвороби.
Вплив тільки куріння батька, якщо мати дитини не курила, вивчили в Китаї на 642 випадках захворювань різними формами раку їх дітей. В порівнянні з чоловіками, які ніколи не курили, курці-чоловіки вже після 5 років куріння (пачки сигарет на день) мали в 1,7 разу вищий ризик онкологічного захворювання їх дітей.
conacbrown.jpgКуріння обох батьків, особливо якщо мати курила до зачаття, збільшує ризик розвитку раку печінки у їх дітей в декілька разів. Материнське куріння призводить до загибелі яйцеклітин, в тому числі зародкових яйцеклітин плода жіночої статі. В еякуляті чоловіків, чиї матері курили протягом вагітності, знижена концентрація сперми та загальна кількість сперматозоїдів.
Гострою проблемою лікування дитячих онкологічних хвороб є питання донорства. В переддень Всесвітнього дня донора крові — 14 червня, потрібно відмітити, що батьки хворих дітей самостійно розшукують  здорових донорів з метою отримання необхідних дітям препаратів крові, а саме – тромбоконцентрату, термін зберігання якого становить всього декілька діб. Тим, хто бажає допомогти хворим дітям, радимо звернутись за інформацією на сайт: www.donor.com.ua.

Фото дитини Chilean Corporation Against Cancer.

Добавить комментарий