Профілактика та лікування грипу

грип, инфекционные заболевания, профилактика

mountains.jpgНа минулому тижні 12-18 листопада в Києві на грип та ГРВІ захворіло 17848 мешканців – показник захворюваності менше епідпорогу на 24,5% і становить 65,6 на 10 тис. населення.
Грип як інфекційне захворювання перебуває під епідеміологічним наглядом ВООЗ. Національні та міжнародні центри грипу обмінюються інформацією про захворювання, виділені штами, ефективні методи профілактики.  На жаль, прогнози не завжди здійснюються.
25 жовтня на навчальному семінарі для лікарів-епідеміологів м. Києва керівник Українського Центру грипу Інституту епідеміології та інфекційних хвороб ім. Л.В. Громашевського, член–кореспондент АМН України та НАН України, професор Фролов Аркадій Федорович розповів, що останні два-три роки ВООЗ очікує розвитку пандемії грипу в світі. Дослідники-вірусологи виявили деякі особливості вірусів грипу, які мають значення для його розповсюдження серед населення. Серед цих особливостей – властивість персистенції, тобто тривалого (протягом 6-8 місяців, а в деяких випадках і більше) збереження в організмі із можливістю активізації у випадку розвитку імунодефіцитного стану. Таким чином, вірус може у прихованому вигляді зберігатися у популяції, тобто спалах захворюваності може мати ендогенне походження. Раніше вважали, що причина спалаху – занесення збудника ззовні. На жаль, можливості визначення  підтипу вірусу грипу у наших фахівців обмежені, тому виявлення персистуючих форм і прогнозування розвитку епідемії ускладнено.
Фахівці вважають, що родоначальниками епідемії може стати один із 3-4 штамів, серед них – А (Вісконсин), В (Малайзія). Виділений новий підтип вірусу з Соломонових островів, зараз у США 40% спалахів пов’язані саме з ним.
У місті Києві підвищення захворюваності очікується з кінця грудня 2007р. до березня 2008 р. Вже з кінця серпня в Україні (10 контрольних міст) відмічається активізація епідемічного процесу — щотижневе збільшення захворюваності на 7-8%. В жовтні найбільші показники захворюваності спостерігались в Вінниці, Чернігові, Львові, Києві. Більше половини зареєстрованих хворих складали діти.
В цьому році очікується достатньо інтенсивна епідемія. Це пов’язують з двома чинниками:
1. епідемія 2006р. – початку 2007р. мала мозаїчний характер, тобто спалахи відмічались не в усіх регіонах України;
2. низька чисельність осіб, які були вакциновані проти грипу.
Внаслідок цих причин велика частка населення імунонезахищена. В минулому році вакциновано всього 433 тис.осіб по всій Україні, це менше 1% населення країни. Відомо, що вакцинація має суттєвий вплив на епідемічний процес лише у випадку, якщо кількість вакцинованих осіб становить хоча б 75%.
Зараз необхідно активізувати просвітницьку роботу щодо профілактики грипу та ГРВІ. Заходи профілактики поділяються на специфічні (вакцинація) та неспецифічні – вживання часнику, цибулі, відвару шипшини, смородини… Вживають хіміотерапевтичні препарати Амізон, Арбідол, екстракт елеутерококу, настоянку або таблетки ехінацеї, оксолінову мазь, тощо.

Гострі респіраторні вірусні інфекції викликають найбільш масові захворювання. Епідемії їх непередбачувані та некеровані. Щорічно вони уражують в середньому 10 % населення світу, близько 20 % дітей до 10 років, призводять до загибелі тисяч, а іноді і мільйонів людей.
 Найбільш жорстокою була пандемія грипу після закінчення першої світової війни. Вона ввійшла в історію під назвою «іспанка». В цей період загинуло 20 млн. чол., а всього перехворіло більше половини населення планети. В 20 сторіччі було зареєстровано декілька пандемій. В 1957-58 рр. була епідемія «азійського грипу», викликана вірусом А (H2N2). В 1968-69 рр. під час «гонконгського грипу» загинуло 33,8 млн. чол. В 1977-78 рр. пройшла епідемія «російського грипу», спровокована вірусом А (H1N1). За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, грип є причиною 6 % всіх смертей, а в структурі інфекційної патології з вірус-асоційованими хворобами – 60 % смертей.
 Гинуть в першу чергу хворі, старші за 65 років з хронічною патологією, особливо із захворюваннями серцево-судинної та дихальної системи. Безпосередньо причиною смерті звичайно є розвиток на тлі вірусної інфекції пневмонії, інфаркту міокарду, інсульту.
 За останні півтора десятки років показники смертності від вірусних інфекцій невеликі, близько 0,01-0,2%. В Україні на гострі респіраторні вірусні інфекції щорічно хворіють 11-13 млн. чол. Майже 90% населення хоч раз на рік хворіє однією з респіраторних інфекцій вірусної етіології.
 Негативно на стан здоров’я людини впливають повторні вірусні інфекції. Вони сприяють формуванню хронічної бронхолегеневої патології, хронічних тонзилітів, гайморитів, отитів. Крім того, ці інфекції сприяють розвитку інфекційно-алергічної патології, хронічних захворювань нирок. При цьому наноситься величезна шкода як здоров’ю населення, так і економіці держави. Тому профілактика, діагностика та лікування вірусних інфекцій набувають важливого медичного та соціально-економічного значення. Під час епідемії 2001-2002 рр. загальні економічні збитки в цілому по Україні склали близько 395 млн. грн.
Причиною виникнення гострих респіраторних вірусних інфекцій можуть бути більше як 200 вірусів. Особливістю вірусних інфекцій є дуже швидке їх поширення. Грипозна інфекція може охопити велике місто протягом двох-трьох тижнів, а окремі регіони чи всю країну – за 3-4 тижні. В період епідемічного спалаху хворіють 30-50% населення країни.  Частіше всього збудниками  гострих респіраторних захворювань є віруси грипу (А,В) та парагрипу (типи 1-4), аденовіруси (більше 30 різновидів), респіраторно-синтиціальний вірус та риновірус.
Віруси є унікальними збудниками інфекції. Вони здатні до абсолютного паразитизму на молекулярно-генетичному апараті клітини. Вірус має неклітинну будову, не в змозі самостійно синтезувати білки та забезпечувати себе енергією. Для них притаманний внутрішньоклітинний паразитизм. Всі збудники гострих респіраторних вірусних інфекцій взаємодіють з клітинами різних відділів респіраторного тракту людини. Потрапляючи в клітину, віруси живляться нею, виснажуючи її ресурси та розмножуючись. Кінцевим етапом відтворення вірусів є вихід їх великої кількості з клітини. Ці  віруси  уражують все нові клітини.
Найбільш тяжкий перебіг хвороби притаманний грипу. Перші свідчення про захворювання, при яких розгортається характерна для вірусного ураження картина, відомі з п’ятого – третього сторіччя до нашої ери. Першу назву «інфлюенція» було дано Авіценною. Термін «грип» з’явився в середині вісімнадцятого сторіччя.
Вакцинація залишається найбільш надійним засобом вберегтися від грипу. Всі рекомендації стосовно поводження людей під час епідемії грипу залишаються незмінними. Механізм передачі — повітряно-крапельний. Не можна переходжувати грип на ногах. Загроза небезпечних ускладнень обумовлює необхідність серйозного підходу до лікування. Для переривання епідемічного процесу необхідна ізоляція хворих, виконання всіх гігієнічних заходів. В разі відсутності щеплення, з перших днів епідемії можно скористатись екстреною профілактикою за допомогою вітчизняного препарату Амізон або швейцарського Таміфлю. Обидва засоби ефективні, безпечні, але Амізон значно дешевший. В якості лікувальних засобів (в тому числі пташиного грипу) рекомендовані Амантадин, Ремантадин.
Ефективним засобом проти грипу є гомеопатичний препарат Анаферон, який випускається у двох формах – для дітей і для дорослих. Анаферон відноситься до нової групи лікарських засобів, які містять надмалі потенційовані дози антитіл до фізіологічних регуляторів функцій організму. В результаті численних досліджень було виявлено, що Анаферон має виражену імуномодулюючу і противірусну дію, активний при вторинних імунодефіцитах і алергозах, не має побічних ефектів. Профілактична ефективність Анаферону дитячого дозволяє застосовувати його у здорових дітей в період сезонних простудних захворювань і грипу. Важливо відзначити, що Анаферон дитячий захищає імунну систему дитини тільки тоді, коли в цьому є необхідність, він не втручається у нормальний імунний баланс, забезпечує ефективний противірусний захист і сприяє зменшенню тривалості всіх клінічних симптомів.
Раціональним є також застосування традиційних класичних гомеопатичних препаратів комплексного складу і дії, таких як препарат Агрі. В Україні на даний час в аптеках є препарат Агрі для дорослих.
Профілактичне застосування Анаферону дитячого у здорових дітей.
Анаферон дитячий застосовувати за такою схемою:
По 1 таблетці (бажано тримати у роті до повного розчинення) вранці натщесерце 1 раз на добу протягом 1-3 місяців (у залежності від тривалості епідемічного сезону). При призначенні дітям молодшого віку рекомендується розчинити таблетку у невеликій кількості кип’яченої води кімнатної температури.
Застосування Анаферону дитячого для лікування ГРВІ у дітей.
Анаферон дитячий призначається в гострий період захворювання по 1 таблетці через кожні 30 хвилин протягом перших 2 годин, у подальшому – по 1 таблетці 3 рази у цей же день. Протягом наступних 5 діб – по 1 таблетці 3 рази на добу. Курс лікування при гострих захворюваннях складає 5-7 діб. При неускладненному протіканні ГРВІ терапія Анафероном дитячим проводиться у поєднанні із симптоматичними засобами. При ускладненому протіканні ГРВІ лікування Анафероном дитячим можна поєднувати з антибактеріальною терапією. У таких випадках курс лікування складає 7-14 діб.

Для передсезонної неспецифічної профілактики гострих респіраторних інфекцій у дорослих людей рекомендоване застосування рослинних адаптогенів (настоянки елеутерококу, аралії, ехінацеї, китайського лимоннику, женьшеню), оксолінової мазі та гомеопатичних засобів. Для дітей кафедрою клінічної фармакології Національної медичної академії ім. П.Л. Шупика рекомендований Анаферон дитячий. Його можна використовувати у здорових дітей в період сезонних простудних захворювань і грипу. Він захищає імунну систему дитини тільки тоді, коли в цьому є необхідність, не втручається у нормальний імунний баланс, забезпечує ефективний противірусний захист і сприяє зменшенню тривалості всіх клінічних симптомів.
До неспецифічних засобів профілактики, що спрямовані на зміцнення загальних захисних сил організму, відносяться всі оздоровчі заходи: фізична культура, загартування, перебування на свіжому повітрі, обмеження впливу шкідливих звичок, раціональне харчування з достатнім вмістом в їжі вітамінів, вживання традиційних часнику і цибулі.
Під час епідемії для  термінової профілактики грипу та раннього специфічного лікування (перші дві доби від початку захворювання) рекомендовано застосовувати протигриповий імуноглобулін вітчизняного виробництва. Специфічними препаратами для лікування грипу є: озельтамівір, ремантадин, амантадин. Для ослаблення сухого кашлю застосовуються різні «смоктальні таблетки», а ось бромгексин, мукалтин і інші розжижуючі харкотиння засоби не годяться, тому що для них немає точки застосування. Не варто забувати й про наш пектусин, у який входять ментол та евкаліптова олія. Інгаляції над картоплею, парами м’яти, чебрецю та пиття настою з підбілу (мати-й-мачуха), подорожника, ромашки, оману послаблять надсадний кашель.
Якщо зараження уникнути не вдалось, виникли озноб, болі в м’язах, кістках, суглобах, сухий кашель, сльозотеча, різь в очах, головний біль, необхідно негайно викликати лікаря, додержуватись постільного режиму. Слід уникати міст скупчення людей, масових заходів. При наявності хворого вдома — слід забезпечити максимальну його ізоляцію, часто провітрювати кімнату.

Добавить комментарий