Всесвітній день психічного здоров’я — 10 жовтня 2007 року

Здоровье, профилактика, профилактика наркомании, психическое здоровье, родителям

Психічне здоров’я, за визначенням Всесвітньої організації охорони здоров’я, це стан благополуччя, яке дає можливість кожній людині здійснювати власний потенціал, долати звичайні життєві стреси, плідно працювати, брати участь в суспільному житті. Україна приєдналась до Європейської child.JPGдекларації з охорони психічного здоров’я, яку підписали Міністри охорони здоров’я — представники 52 країн під час роботи Європейської конференції «Охорона психічного здоров’я – проблеми та шляхи вирішення. Відомо, що близько половини всіх психічних розладів починається у віці до 14 років. Такі розлади, за оцінками експертів ВООЗ, відмічають в світі у п’ятої частини всіх дітей і підлітків (дитячий малюнок – з офіційного сайту Всесвітньої організації охорони здоров’я).
 
У 2000 році в нашій країні вступив в дію Закон України «Про психіатричну допомогу», який регламентує надання психіатричної допомоги в рамках правових норм цивілізованих країн. Прийнято рішення про введення посад психологів в медичних закладах, в першу чергу – лікарнях швидкої допомоги, центрах медицини катастроф.
Рішенням Київської міської Ради  затверджена «Концепція комплексного удосконалення психіатричної допомоги та охорони психічного здоров’я в м. Києві», відповідна Програма. В них велика роль відводиться розвитку системи профілактики психічних розладів у дорослих і дітей за участю системи охорони здоров’я, соціального захисту та освіти, а також на підприємствах. Проведення в Київській міській державній адміністрації громадських слухань з проблем збереження психічного здоров’я заплановано на 15 жовтня.
На цей час у м. Києві, як в цілому по Україні, зберігаються умови, що призводять до виникнення психічних розладів та захворювань. До них відносяться економічні проблеми, політичне протистояння, послаблення соціального захисту, насиченість життя стресами, безробіття, безпритульність, зловживання алкоголем, наркотиками.  Проблема психічних захворювань відноситься до найбільш поширених причин зниження якості життя.
На психічні розлади, з позицій формальної медичної статистики, страждає 2,5% населення столиці (за даними ВООЗ, у Європі не менше 5%). Протягом минулого року поширеність психічних розладів зросла на 0,8% (додатково 470 осіб). Середній показник поширеності серед дорослого населення становить 200,7, в Дніпровському районі – 296,4, Подільському – 294,9. Серед підлітків перевищення загальноміських показників поширеності психічних розладів відмічено в Оболонському та Святошинському районах, серед дітей – в Печерському,  Дніпровському та Голосіївському районах.
Спеціалізовану психіатричну допомогу, в тому числі дітям, в місті надають три психоневрологічні лікарні, Міський центр судово-психіатричної експертизи, психосоматичне відділення Київської міської клінічної лікарні № 8 для хворих з межовими формами психічних захворювань із загальним ліжковим фондом 2465 ліжок. Позалікарняна психіатрична допомога здійснюється п’ятьма міськими психоневрологічними диспансерами з денними стаціонарами, а також міськими центрами допомоги при станах душевної кризи та патології мови в структурі диспансеру №5. Спеціалізована станція швидкої психіатричної допомоги працює в цілодобовому режимі. В місті традиційними стали Дні відкритих дверей в психіатричних закладах, постійно діють телефони довіри психолого-психіатричної служби при станах душевної кризи: 456-17-25; 456-17-02. Допомога абсолютно безкоштовна, анонімна.
Київська міська клінічна психоневрологічна лікарня № 1 є основною спеціалізованою лікувально-профілактичною установою міста на 1600 ліжок, яка забезпечує цілодобову госпіталізацію в невідкладному та плановому порядку психічно хворих дорослих та дітей. За останні роки в лікарні створені та успішно діють нові структурні лікувальні підрозділи – відділення лікування важких форм хімічних залежностей, відділення медсестринського нагляду, відділення догляду хронічно хворих, відділення комплексної реабілітації, поліклініка для психічно хворих, міський інформаційно-методичний центр, центр медико-соціальної реабілітації та ін. Продовжується впровадження в роботу лікарні нових методів медико-соціальної реабілітації, мультидисциплінарних бригад.
На базі Київської міської клінічної лікарні № 1 минулого року розпочав роботу кризовий центр для проведення короткочасних госпіталізацій і надання відповідної допомоги хворим вдома, в психоневрологічні лікарні №3 – жіноче відділення примусового лікування для жінок, при психоневрологічній лікарні №2 працює «Клініка первинного психотичного епізоду» та кабінет соціально-правової допомоги хворим та їх родичам.
Підлітки мають можливість проконсультуватись та отримати необхідну допомогу у лікарів-психотерапевтів дитячих поліклінік, в школах працюють психологи. Для студентів Вузів у структурі студентської поліклініки діє психоневрологічне відділення. Функцію соціально-трудової реабілітації психічно хворих виконують в психіатричних закладах лікувально-виробничі майстерні на госпрозрахункових засадах. Центр медико-соціальної реабілітації психіатричної лікарні № 1 повертає хворих до життя за допомогою мистецьких студій, комп’ютерного класу, художніх майстерень.
Консультації нарколога при алкогольній та наркотичній залежності:
Київське об’єднання «Соціотерапія», пров. Деміївський, 5-а, тел. 524–34–93 (диспетчер); Міська організація «Товариство тверезості та здоров’я», тел. 418-83-54,
419-96-36.
 

Добавить комментарий